Агенда УН 2030 за трансформацију света

БЕОГРАД: Уништавамо планету и морамо да мислимо како можемо да трансформишемо свет и унапредимо будућност свих нас, поручио је данас бивши генерални директор УНЕСКО Федерико Мајор, на Конференцији "Агенда УН 2030 за транформацију света" у Београду.
1
Фото: Tanjug

"Сада смо у могућности да мењамо ствари, јер имамо глас народа. Будућност човечанства је у нашим рукама", поручио је Мајор који се учесницима конференције обратио путем видео линка.

Агенда 2030 представља амбициозан план који дефинише шта би успешно друштво требало да постигне у 21. веку.

Уједињене нације су на самиту Генералне скупштине 2015. године усвојиле Агенду за одрживи развој до 2030. године, указујући на темељне транформације које је потребно спровести у циљу решавања многих међусобно повезаних проблема са којима се свет суочава.

Ректор Универзитета за мир УН Франциско Рохас рекао је да човечанство у опасности и да својим акцијама данас угрожава свој опстанак, те поменуо рат у Сирији, кризу у Венецуели и бројне конфликте у различитим деловима света.

"Климатске промене и бројни пожари који су захватили планету ове године, пожари у Амазонији, Канади, Африци стављају у опасност све нас. Ако желимо мир, морамо за њега да радимо", казао је Рохас.

Циљеви Агенде 2030 су универзални, који укључују цео свет пођеднако, развијене земље, као и оне у развоју.

Србија је имала активну улогу од почетка рада на агенди 2030, а један од најзначајних корака Владе Србије било је представљање националног извештаја у оквиру политичког форума током Генералне скупштине УН у Њујорку ове године.

Министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић истакла је да централно место тог извештаја заузима визија одрживе будућности Србије из угла деце.

"Свесни смо реалности да ће деца и омладина данашњице бити носиоци промена и друштвеног живота до 2030. године", рекла је Ðукић Дејановић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести