Ако Хрвати изаберу Милановића: Односи према Србији биће "али"

ПУЛА: Председнички кандидат Зоран Милановић, некадашњи премијер и председник СДП, данас скупља потписе грађана за подршку његовој кандидатури у Пули, где је рекао да ће његова политика према Србији, ако буде изабран, бити коректна и додао да ће бити “управо онаква каква није српска према нама”.
zoran milanovic
Фото: Tanjug (S. Ilić, arhiva)

"Немам предрасуде. Комшији треба помоћи у властитом интересу, пре свега. Али, не желим да се све сведе на једну политику и ниски ниво уцене на какву се Хрвати увек пред изборе позивају. Хрватска није искључиво запад, али треба гледати према западу, тамо су вредности, новац и шансе, тамо уосталом одлазе наши људи", рекао је Милановић.

Ратови су готови, морамо почети да живимо нормално.

“То не значи да ћемо заборавити оне који су пали, жртвовани, убијени и нестали - то никада, али ради своје будућности и садашњости морамо ићи напред и тражити савезнике у спољној политици”, казао је Милановић.

Рекао је и да то што је прикупљање потписа почео у Пули нема неке симболике.

“Пула је западни део Хрватске, Хрватска је део запада, а оно што нам даје највећу снагу је припадност Хрватске западном цивилизацијском кругу у смислу вредности. Хрватска је наравно и Медитеран, али деломично и Балкан и на тај Балкан нас садашња председница и ХДЗ директно и индиректно систематски гурају”, казао је Милановић.

Коментарисао је једномесечни штрајк синдиката запослених у просвети и оценио да је њихов захтев за повећање коефицијента оправдан, те да, како је рекао, “безобразно игнорисање штрајка не води никуда”.

А да систем у Хрватској не функционише, према Милановићу, доказ је случај кријумчарења оружја, који је, каже, неко покушава да заташка.

"То је опасан скандал и то све говори о систему. То је вероватно заташкавање ради кампање и као председник ћу дати све од себе да се Хрватска војска очисти од таквог криминала и неморала”, рекао је Милановић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести