Ако најјача опозиција хоће изборе, ићи ћемо на изборе

БЕОГРАД: „Уколико најјача опозициона листа буде желела да иде на превремене градске изборе, ми смо спремни, изјавио је вечерас председник Србије и СНС Александар Вучић и додао да ће то бити његов предлог Председништву и Главном одбору Српске напредне странке.
vucic yt
Фото: Youtube Printscreen

То је, рекао је Вучић на ТВ Пинк, његово одговор на предлог лидера С СП-а Драгана Ђиласа о новим изборима у Београду, који је изнео у разговору прошле седмице.

“Сматрамо да је логично да постоји нека пауза па да идемо на изборе у марту, али ако буду инсистирали, ми немамо проблем да идемо и раније на те изборе и то ће бити мој предлог СНС-у”, рекао је Вучић.

Он је истакао да то није питање договора, већ је суштина у томе да здрава држава може да постоји само док се не постави питање легитимитета.

“Ако се то питање постави, то је онда суштинско питање”, нагласио је Вучић, додајући да је Ђилас рекао да је за њега питање легитимитета градске власти спорно.

На питање о састанку са Ђиласом, Вучић је рекао да је његов посао као председника да разговара са сваким ко искаже жељу, поготово ако је реч о трећој политичкој снази.

На питање зашто се није оглашавао о састанку, Вучић је рекао да није имао потребу да се правда било коме, те да је пустио да то други коментаришу.

Пренео је да је разговор са Ђиласом био пристојан, додајући да сви знају шта Ђилас мисли о њему, а шта он о Ђиласу.

“Ђилас је рекао да је јасан резултат избора за председника и парламент, али да видимо за ове друге… Ја сам рекао да желим да га обавестим да имамо већину (Београд), сада имамо и формално тих 56 одборника. Он је на то одговорио да то разуме, али да зна да сам и ја алергичан на питање легитимитета, на шта сам ја рекао да јесам. Ја никад не бих могао као Бојан Пајтић, који је две године држао власт са шест одсто подршке, јер то никаквог смисла нема”, испричао је Вучић.

Онда је Ђилас предложио да се иде на изборе, додао је Вучић.

“Рекао сам - ви размислите, ми имамо већину, формираћемо власт како се то ради у демократским земљама, у складу са законима. Ђилас сматра да је питање легитимитета у Београду спорно”, рекао је Вучић.

Подсетио је да је и СНС 2011. поставила питање легитимитета власти, која тада њима није изашла у сусрет, али да ће његова странка сада опозицији изаћи у сусрет, само да се, истиче, не измишљају проблеми који не постоје.

“Мој одговор Ђиласу је, суштински, да. Сада остају технички термини да се усагласе”, рекао је Вучић и додао да га хајка на њега због тога не занима.

Додао је и да је опозиција “растурена” и пре састанка са Ђиласом, због недостатка идеја.

“Испливале су њихове међусобне мржње, несклад између онога што су желели, обећавали јавности, и онога што је реално. Ово није био неодговоран потез”, рекао је Вучић.

Поновио је да је питање превремених избора у граду, питање одлуке СНС, јер има већину.

“Наш градоначелник поднесе оставку, после месец дана не може поново да се изабере, не дамо већину за избор градоначелника и идемо на изборе”, рекао је Вучић.

На питање да ли ће кандидат за градоначелника СНС остати исти, Вучић је рекао да ће се то тек видете.

“Ми смо рекли грађанима ко ће бити градоначелник, видећемо какав ће бити, а ја верујем да ће бити енергичан”, рекао је Вучић.

Додао је и да не мисли да је новембар као термин за превремене изборе у Београду реалан.

На коментаре лидера Народне странке Вука Јеремића, у вези са разговором са Ђиласом, да се формира коалиција СНС и С СП, Вучић је рекао да Јеремић тиме, заправо, “гађа” Ђиласа, а не њега.

Градићемо локалне путеве, српско море на Дунаву до Кладова

Председник Вучић је изјавио да ће Србија добити средства од међународних финансијских институција за изградњу локалних путева широм земље, као и за изградњу комплетне инфраструктуре од Рамске тврђаве у близини Великог Градишта до Кладова, као и да ће тај део Дунава постати право "српско море".

Вучић је гостујући на Хит твиту на Пинку прокоментарисао састанак у петак са делегацијом Светске банке коју је предводила регионална директорка за Западни Балкан, Европу и Централну Азију Линда Ван Гелдер и истакао да наша земља има одличан разговор са ММФ и СБ.

"Много нам помажу и много тога треба да урадимо заједно у енергетском сектору и сада узимамо повољне паре. Сада су важне те паре које долазе, јер сада не постоји тржиште капитала, пошто је финансијско тржиште потпуно разваљено овим ратом. И сада смо са њима договорили коначно тих 100 милиона евра за локалне путеве, при чему ћемо 20 до 30 милиона евра да дамо за изградњу комплетне инфраструктуре од Великог Градишта, Голупца, Доњег Милановца до Кладова", навео је Вучић.

Рекао је да ће се, поред брзе саобраћајнице у изградњи, правити плажа, бициклистичке стазе, шеталиште и других садржаји.

"Хоћемо да направимо да то буде нека врста српског мора, од Рамског тврђаве до Кладова. Плус локални путеви по целој Србији. И са Французима смо радили заједно за још 200 милиона за локалне путеве - много локалних путева ћемо да радимо. Много сам срећан због тога, то су велике и добре вести", нагласио је Вучић.

Напомиње да нас сваки дан рата у Украјини кошта све више и додаје да нас кошта и у девизним резрвама и другоме, али да Србија упркос томе чврсто, већ десет година, држи курс динара стабилним.

Ова година неће бити добра, ујединимо се

Председник Александар Вучић поручио је да ова година за Србију неће бити добра као прошла и позвао грађане Србије да се уједине како бисмо сачували нашу земљу.

"Ова година неће бити добра као прошла. Дајте да будемо најамње лоши у Европи. Много љууди у свету неће имати шта да једе. Сад иде лов на јунску и јулску жетву, говорим о пшеници, касније о уљарицама и кукурузу. Дајте да сачувамо нашу земљу, а не да размишљамо какав ће притисак на нас некоме да донесе политички резултат. Бедно је то", рекао је Вучић гостујући у емисији "Хит твит" телевизије Пинк.

Оценио је да водимо најбољу политику којом не унижавамо себе, јер нам нико не одређујемо шта ћемо да радимо, поштујемо међународно јавно право, чувамо мир у региону.

"То је моје обећање дато и Бербоковој (Аналена) и свим западним и лидерима на истоку које се није променило, а да вам ја дајем обећање да ћу да уведем сутра санкције, то не желим Нећу да говориим да су санкције спас у политици, зато што српски народ добро зна каква је ситуација", рекао је председник Србије.

Говорећи о притисцима које трпи свакодневно он је нагласио да тај терет носи у име грађана Србије.

"Док сам жив памтићу речи владике Сергија ''док они сваки дан разапињу Вучића и док им је он једина тема, ја знам да је он нешто добро урадио за нашу земљу и за јединство нашег народа", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести