Ако суд не оспори, НИСМА са шест посланика у скупштини КиМ

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Ако Врховни суд тзв. Косова не оспори одлуке Изборног панела за жалбе и приговоре да не прихвати гласове из Србије, шест посланика ће припасти коалицији НИСМА-АКР-ПД, објавила је Газета Експрес.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

Фатмир Љимај, лидер Социјалдемократске иницијативе и кандидат коалиције за премијера, добио је 26.014 гласова, док је његов коалициони партнер из Алијансе за ново Косово Беџет Пацоли други са 10.525 гласова.

Како преноси Косово онлајн, Пацолијева Алијанса за ново Косово (АКР) ће у Скупштини Косова бити заступљена с два посланика, док ће четири имати Социјалдемократска иницијатива Фатмира Љимаја.

То ће довести до прерасподеле мандата осталих странака, па ће тако

Покрет Самоопредељење имати три посланика мање, а Демократски сазез Косова, Демократска партија Косова и коалиција коју предводи Рамуш Харадинај ААК-ПСД по једног посланика мање.

Косметске жртве: Све урађено зарад имунитета за Љимаја

Удружење "Косметске жртве" изразило је вечерас оштар протест због тога што је Централна изборна комисија на КиМ поништила гласове из Србије, истичући да је то учињено како би Фатмир Љимај, лидер Социјалдемократске иницијативе, прошао цензус и стекао имунитет суочен са оптужбама за ратне злочине.

То удружење наглашава да је Љимај као доказани ратни злочинац и један од вођа ОВК само на тај начин могао да стекне имунитет како би се заштитио од одговорности за злочине почињене над Србима, Ромима, Муслиманима, Горанцима и Албанцима.

"Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији поседује видео касете које доказују да је Фатмир Љимај био командант логора Ликовац, Лапушник у Дреници, где су држани киднаповани рудари копа ''Белаћевац''", наводи се у саопштењу.

Изборни панел за жалбе и представке наложио је ЦИК-у на КиМ да поново преброји 1.472 бирачка места и да из коначних резултата косовских ванредних парламентарних избора избаци гласове који су стигли из Србије. Гласови из Србије избачени су на захтев коалиције НИСМА - Алијанса Ново Косово Фатмира Љимаја и Беџета Пацолија.

Незадовољне стране имају право да се жале Врховном суду у року од 24 часа, који потом има 72 сата да донесе одлуку о жаллбама, јавило је раније данас Косово онлајн.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести