Ал Џазира: Вучић није добио само кључеве Беле куће, већ Балкана

САРАЈЕВО: Александар Вучић, споразумом потписаним у Вашингтону, није добио само кључеве Беле куће, него и кључеве Балкана, оцењује колумниста сајта Ал Џазира Балканс.
sporazum vasington potpisivanje, Fonet
Фото: FoNet

Тим споразумом је, наводи се у тексту Ал Џазире, Вучић заокружио своју тријумфалну седмицу, која је почела у недељу, поразом Мила Ђукановића на изборима у Црној Гори.

Утицај Србије у Црној Гори био је јак, након избора још је јачи, али ни приближно тако снажан какав ће бити за две године ако коалиција окупљена око Демократског фронта као најјачег политичког субјекта, самостално или у коалицији са другим просрпским партијама, а без Дритона Абазовића који им у том случају неће бити потребан, освоји власт, оцењује Ал Џазира.

Како се наводи, за почетак, нова ће црногорска власт, као један од првих, ако не и први корак, повући Закон о слободи вероисповести.

“Нема данас никакве сумње да је тај закон убрзао политички крај Ђукановића,” сматра Ал Џазира Балканс и оцењује да је тај закон био потребан и правичан, али да владајућа коалиција није имала снаге да га спроведе и одбрани, нити је у томе имала подршку запада.

Наводи се и да је Црна Гора упозорена и да не гради „кинески аутопут“ на Си Ђинпинговом „путу свиле“, али да је, како се оцењује, похлепа била јача од опреза.

Ал Џазира сматра да ће сада Црна ће Гора, уместо у ЕУ, ући у „мали Шенген“, који је Ђукановић одбио.

Иако идеја о малом Шенгену, није Вучићева, каже се у тексту (формирање малог Шенгена је пре неколико година најављено из Француске, одакле се чула иницијатива о троделној Европи), али, Вучић је, како кажу “победио на тендеру за извођача геополитичких радова, које је Запад одлучио да спроведе на Балкану”.

Оцењујући да је Ђукановић годинама био кључни партнер запада на Балкану, а онда постао „аутократа, Ал Џазира тврди да се Црна Гора није трансформисала довољно брзо.

“Елем, речена дијагноза црногорског режима није била најава, него објава краја. Власт је постала спора и инертна, неспремна на болне резове, пре свега у трулом правосуђу, које смрди до неба. Противник је постао бржи, мудрији и видео је даље,” пише Ал Џазира и оцењује да “Црна Гора данас није локомотива на европском путу, него најмања и најслабија чланица савеза сачињеног од левата који у догледно време неће ући у ЕУ”.

С друге стране, Ал Џазира сматра да за Босну и Херцеговину у свему реченом има и нешто позитивно.

“Целовитост Босне и Херцеговине неће бити цена коначног и формалног српског признања Косова. Београд је већ исплаћен - Црном Гором,” закључује колумниста сајта Ал Џазира Балканс.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести