Албански документарац безочно фалсификује историју

БЕОГРАД: Министарство културе и информисања саопштило је данас да су у документарном филму „Велика српска историјска обмана – како су Срби украли албанску историју”, који је 30. маја приказан на албанској телевизији Топ канал, безочно фалсификоване историјске чињенице, а српска споменичка и духовна традиција на Косову проглашена је албанском.
g
Фото: Youtube Printscreen

Филм је, како се наводи, приказан у ударном термину на тој телевизији, која се може пратити и на Косову и Метохији и Северној Македонији.

"У филму се безочно фалсификују историјске чињенице, а српске цркве, манастири и споменичка и духовна традиција на Косову и Метохији проглашавају албанским, са јасним циљем промовисања великоалбанске погромашке политике на штету Србије и српског народа", истиче Министарство.

Додаје се да би у скупој продукцији и уз учешће бројне екипе која га је реализовала, "овај срамотни и гротескни историјски фалсификат био само жалосна провокација да у себи не садржи опасне намере и то у једној политички изазовној и напетој епохи".

Министарство културе и информисања указује домаћој и међународној јавности на очигледно оркестриране активности из шовинистичких кругова неких суседних држава у региону које су усмерене на поништавање, брисање из историје или преотимање српске културне баштине, како материјалне тако и нематеријалне.

Такви покушаји, оцењује Министарство, имају све обрисе културног геноцида, "а он је, историја нас томе учи, често увод у физички геноцид".

Министарство позива на уздржаност све појединце, групе и институције које то покушавају, а српску јавност, образовни и систем културе, дипломатију и медије, институције државе, САНУ, Матицу српску, универзитете и све друге друштвене субјекте да буду свесни и делатни у овим забрињавајућим околностима.

Када неко данас угрожава културно-историјски идентитет и традицију једног народа, сутра ће му неминовно угрозити и физички опстанак, упозорава Министарство.

Српски народ где год да живи и српско друштво и држава имају право и обавезу да се тим злокобним намерама супротставе снажно и на достојанствено миран, али одлучан начин, наводи се у саопштењу.

 

sara
02.06.2020 • 14:43
Iskompleksirana nacija koja osim bunkera u svojoj zemlji nema ništa drugo značajno, naravno da će pokušati lažima, obmanama i beskrupoloznošću, da krade tuđu istoriju i nasleđe, ali neće im proći, mogu samo lažno da se teše!!!.
Милан
03.06.2020 • 19:09
Ево га "документарни филм" - https://www.youtube.com/watch?v=oaEIKvwHPJk&feature=emb_title
EUR/RSD 117.4284
Најновије вести