Александар Ђурђев одликован Орденом Светога Максима Бранковића

Еписком Сремски Василије одликовао је Александра Ђурђева, посланика и председника Српске лиге, Орденом Светога Максима Бранковића.
с
Фото: Приватна архива

Церемонија уручења ордена одржана је у Саборној цркви у Сремским Карловцима. Ђурђев је Орден примио из руке Епископа Сремског Василија.

- Имамо једну посебну част да одликујемо Орденом Светога Максима Бранковића, сина мајке Ангелине, који је био српски деспот и митрополит… Самим својим бићем и многим другим стварима у животу толико је подарио цркви, толико је даровао. Наш брат, Александар који је овде присутан,  велики је добротвор и први је онај који се потрудио, и његовом заслугом, највише, смо вратили у отаџбину и сахранили, после 100 година, великана српског народа Вожда Ђорђа Стратимировића, а после му подигли и један споменик који је и украс овог града. А са друге стране велики је ктитор и приложник конака Манастира Ваведења Пресвете Богородице који је метох Манастира Хиландара. И он ослушнући тај порив и ту снагу, и Манастира Хиландара, а и потрбе овом граду, па је здушно помогао и помоћиће, и помаже овај манастир да заживи у правом смислу те речи – истакао је Епископ Сремски Василије.

Орден Светог Владике Максима Бранковића, Александру Ђурђеву, доделила је Епархија Сремска са благословом Епископа Василија, а за за делатну љубав према Цркви.

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести