Александар Стојкечић нови председник општине Сремски Карловци

НОВИ САД: Професор историје Александар Стојкечић (1984), члан Српске напредне странке, нови је председник општине Сремски Карловци.
stojkecic
Фото: Đ. Radivojević

Он је на јучерашњој, другој седници Скупштине општине у новом сазиву, изабран већином гласова за првог човека Сремских Карловаца. Гласање су, како су и најавили на конститутивној седници, бојкотовали одборници Српске радикалне странке, а један одборник је био против Стојкечићевог избора.

Одборници су у пакету гласали и за заменика председника општине и чланове Општинског већа. Функцију заменика председника општине обављаће студенткиња Вишња Плавшић, док су у Општинско веће изабрани: дипломирани правник Богдан Савић (за комуналне делатности, саобраћај, грађевинско земљиште и јавну својину), дипломирани инжењер пољопривреде Ђорђе Миљевић (за културу и образовање), струковна васпитачица Сунчица Милиновић (за туризам и инвестиције), дипломирана економисткиња Ђурђица Шнур (за привреду и финансије) и дипломирана менаyерка Живана Живановић (за спорт, омладину и социјалну политику). Богдан Савић је и у претходном мандату био члан Општинског већа.

Обраћајући се одборницима, новизабрани председник општине Александар Стојкечић је нагласио да указану част да води Сремске Карловце не види само као привилегију већ је изнад свега доживљава и прихвата као одговорност и обавезу да заједно с одборницима и суграђанима ради на напретку места.

Сремски Карловци нису обичан српски град, рекао је Стојкечић.

То је, додао је, место од националнаног значаја.

Као средиште Карловачке митрополије, црквени поглавари и градски оци током 18. и 19. века у оквирима Аустријског царства и западне цивилизације развијали су их тако да на афирмативан начин, кроз духовно, културно, уметничко и образовно стваралаштво у најбољем светлу прикажу српску традицију, културу и идентитет. Зато је лако одабрати пут нашег даљег развоја, а то је богато културно-историјско наслеђе које треба да реафирмишемо, поносно га извадимо из музејских и галеријских деопоа, обновимо сећање на великане наше прошлости и славне догађаје и све то ставимо у центар развоја туризма и угоститељства. То је наше добро које уз правилно управљање, ревност и предузетнички дух треба да донесе просперитет нашем месту, али и да буде инспирација за нове ствараоце, поручио је Стојкечић.

Фото: Đ. Radivojević

По његовом мишљењу, Сремски Карловци би, као један од стубова српске културе и слободарске државотворне традиције, требало да буду окосница очувања националног идентитета уз истовремено упознавање партнера са запада и истока с највећим дометима и вредностима нашег културног стваралаштва, а учешће у пројекту Европске престонице културе сматра приликом за уређење центра места, и представљање наслеђа, знаменитих личности и догађаја државама Европске уније.

Као циљеве у раду нове гарнитуре на власти навео је унапређење путне и комуналне инфраструктуре, побољшање рада комуналне службе, проширење зелених површина. Напоменуо је да ће посебна пажња бити посвећена предузетништву и унапређењу Радне зоне „Просјанице”, а да пољопривредници могу рачунати на посетепено уређење атарских путева и подршку за подизање производње, нарочито за виноградарство и воћарство. Најавио је додатне подстицајне мере за треће и четврто дете, улагања у изградњу дечјих и спортских игралишта, пружање више шанси за младе.

Приписујући Стојкечићу недостатак знања из економије и права и политичког искуства за функцију на коју је изабран по партијској милости, шеф одборничке групе СРС-а Драган Тришић је рекао да, као и у свим локалним самоуправама, нова гарнитура има 100 дана да се покаже на делу.

Др Иван Стијеповић из групе грађана „Карловачка листа” је замерио што је за сараднике изабрао људе који немају довољно искуства, посебно се то односило на функцију заменика председника, на коју је изабрана студенткиња.

Одборничка група СНС-а између две седнице увећана је за два члана, па их сад има 15. Одборници Небојша Тошевић и Радмила Митровић из ГГ „Карловачка листа” прешли су у напредњачку одборничку групу, али су, како тврди Стојкечић, задржали чланство у Зеленој странци.

З. Милосављевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести