АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: Никоме није у интересу ескалација и нестабилност, моја реч значи више него потписи

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, после састанка са министром одбране Немачке Борисом Писторијусом у Београду, да је разговор био отворен и искрен са обе стране, без рукавица и поручио да ће Србија чувати стабилност у региону и да његова реч значи више него многи потписи у региону и у Европи.
1
Фото: Tanjug/Sava Radovanović

"Говорили смо о стабилности у региону и потреби да имамо различито виђење, посебно у односу према Косову и Метохији. Сагласни смо да су стабилност и мир од пресудног значаја, не само за људе на Западном Балкану, већ и, рекао бих, у целој Европи, и да никоме није у интересу било каква ескалација и нестабилност", рекао је Вучић у обраћању на заједничкој конференцији са Писторијусом.

Вучић је истакао да је тачно да је, како је Писторијус рекао, дао реч да Србија никога неће изненадити својим војним или било каквим другим потезима, већ ћемо чувати стабилност.

"А моја реч, иначе, значи много више него многи потписи које сам гледао како у региону, тако и у Европи. То је од нашег великог и огромног интереса", рекао је председник.

Фото: Tanjug/Sava Radovanović

Вучић је рекао да је разговор са Писторијусом био изузетно отворен и сасвим искрен са обе стране.

"Јер, када водите разговор у рукавицама, нисте увек сасвим сигурни ни шта сте чули, ни шта сте рекли. Захваљујем се господину Писторијусу на посети Републици Србији. Немачка је за нашу земљу најважнији економски партнер", рекао је Вучић.

Немачка у врху листе робне размене

Председник Србије је нагласио да смо добили коначне податке за 2023. годину и да је укупна размена роба са Немачком била 9,13 милијарди евра.

"Убедљиво прво место, друга земља - Кина је на 6,1 милијарду. Немачка је убедљиво најзначајнији економски партнер Србије. Што се тиче размене услуга, она је на нивоу од 1,7 милијарди. Укупно је то негде око 11 милијарди, што говори о томе колики је значај Немачке за Србију", нагласио је Вучић.

Он је рекао да Србија има већи бруто домаћи производ него све друге земље заједно Западног Балкана.

"Али, ми нисмо задовољни својим економским показатељима, желимо да их убрзамо, желимо да напредујемо брже и за нас је чланство у Европској унији од великог значаја", рекао је Вучић.

Навео је да је рекао министру одбране Писторијусу, који је вероватно данас и најпопуларнији политичар у Немачкој, да је за нас изузетно важна идеја јединственог тржишта, које би требало да делимо с ЕУ, а пре тога са регионом.

"Да смо зато и предузели одређене кораке, не само у оквиру иницијатива Отворени Балкан и Берлински процес, већ и неке друге ствари које смо унилатерално радили, да бисмо отворили то тржиште и да бисмо показали нашу спремност да учествујемо у једном од најважнијих економских пројеката за будућност наше земље", рекао је Вучић.

Српске службе раде свој посао

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Србија озбиљна земља и да ће, када заврши извештај о мешању страних сила у изборни процес обавестити јавност.

Вучић је на питање Алгемајне Цајтунга везано за извештај о мешању у изборни процес о чему је раније говорио, новинара из Франкфурта подсетио да мора да буде свестан чињенице да је и Србија као и земља из које долази осетљива на брутално мешање у унутрашње свари.

 "Само морате да имате у виду онолико колико сте ви осетљиви на брутално мешање у ваше унутрашње ствари, толико смо и ми. Србија је осетљива на то. Ништа више од тога", рекао је Вучић новинару који је желео да зна и када ће објавити извештај јер је, како је додао, после избора говорио о мешању важних држава у изборни процес и обећао да ће предочити нека документа или извештаје везане за то.

На питање да ли су истините гласине да мисли на Русију када говори о утицају страних сила, Вучић се надовезао са констатацијом "да ли постоји руска пропаганда, па постоји. Да ли постоји нека друга пропаганда, па постоји". "Интересантно, у овом случају нисам мислио на Русију. Чим завршимо извештаје, упознаћемо јавност с тим", рекао је председник Србије.

Председник је додао да српске службе раде свој посао и да треба да се зна да је Србија озбиљна земља, озбиљна држава, која неће на основу прича и гласина да саставља извештаје. "Када то саставимо, онда ћемо прво са својим партнерима о томе да разговарамо и да их упознамо са тим, да добијемо праве одговоре, а не да излазимо у јавност са тим што смо видели на друштвеним мрежама. То није озбиљно и тако се не раде озбиљне ствари у било којој одговорној држави", рекао је Вучић и додао:

- Важност прикључења ЕУ остаје наш циљ, рекао сам да су у Србији одржани веома фер и веома поштени избори и да ћемо прихватити све препоруке ОДИХР-а и ОЕБС-а и већ смо позвали представнике ОДИХР-а да учествују у посматрању наших локалних избора, јер неммао шта да кријемо.

Ситуација тешка за наш народ на Косову

"У тешкој смо ситуацији, данас је Приштина потпуно противправно зауставила, полазећи од тога да је суверена држава, а ако је то већ тако ја постављам питање свим нашим западним партнерима - па зашто нас онда позивате у дијалог? Шта тражите у ствари од Србије? Шта хоћете од Србије? Шта ћемо вам ако на све имате право? И на то нема одговора", рекао је председник.

Нагласио је да је ситуација тешка за наш народ, али да ће се гледати да се решавају проблеми и да ће новац у сваком случају "овако или онако бити обезбеђен".

"Али ја морам да говорим о томе и то ћете чути и у мом говору у Савету безбедности Уједињених нација, ако неким чудом у међувремену не затворе ту седницу, неке од квалификација које ћу први пут да изговорим, а које се тичу стварних процеса који се одигравају на КиМ, и који ће свакако имати правне консеквенце у будућности", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести