Алексић за референдум за опстанак Србије, Тадић за изборе

БЕОГРАД: Шеф посланичке групе Народне странке (НС) Мирослав Алексић изјавио је данас да је неопходно одржати ''референдум за опстанак Србије'' и позвао грађане да својим потписима подрже НС за расписивање референдума о француско-немачком плану за КиМ, док је председник Социјалдемократске странке (СДС) Борис Тадић поручио да су Србији неопходни ванредни парламентарни избори, који би у својој суштини били референдумског карактера.
miroslav aleksic YT
Фото: Youtube/N1

Алексић је у Александровцу, где је основан општински одбор Народне странке, поручио да ће такав референдум истовремено бити и референдум о политици председника Србије Александра Вучића.

Како је навео, ''народ мора да одлучује о свему, а нарочито о томе шта ће бити са Косовом и Метохијом''.

Он је истакао да власт „неће моћи да украде резултате референдума“, јер опозиција сада има посланике у парламенту и имаће право на контролоре, односно „чуваре кутија“ на сваком бирачком месту, што, како тврди, није био случај на референдуму о уставним променама.

Алексић је навео да се широм Европе, која је синоним за демократију, расписују референдуми о градњи тржних центара и стамбених зграда, па је нормално и да се народ у Србији пита да ли је за то да се „држава одрекне од 15 одсто државне територије и нашег народа који тамо живи“.

„Свако ко подржава споразум подржава Вучића. Нити сам екстремни десничар нити русофил, него сматрам да би Србија требало да буде уређена држава у ЕУ, али не може да се каже да је само питање Косова и Метохије предуслов за напредовање ка ЕУ.“, рекао је Алексић.

На данас одржаној седници Председништва Социјалдемократске странке једногласно је донета одлука да је неопходно хитно покренути иницијативу за расписивање ванредних парламентарних избора.

Ова одлука донета је, како је саопштено из СДС, у складу са чињеницом да драматичне промене државне политике захтевају ново изјашњавање грађана.

 ”Србији су неопходни ванредни парламентарни избори, који би у својој суштини били референдумског карактера. Ово је посебно значајно с обзиром на то да је владајућа Српска напредна странка на претходним изборима кандидовала политику и ставове супротне онима које примењује у овом историјском тренутку за будућност наше земље'', нагласио је председник Социјалдемократске странке Борис Тадић.

Ово се, како је додао, односи и на одређене опозиционе странке које се налазе у актуелном сазиву парламента, а које нису добиле подршку грађана за политику коју данас подржавају”, нагласио је председник Социјалдемократске странке Борис Тадић.

Тадић је додао и да ниједна одлука проистекла од власти и парламента, који су на супротној политици добили подршку грађана, не може бити легитимна, што доводи у питање основне демократске принципе и правну државу.

Ово се пре свега, како је навео Тадић, односи на питање КиМ, али и на кључна економска питања, будућност евроинтеграција, борбу против криминала и корупције, као и заштиту животне средине.

На седници Председништва СДС закључено је да преговори који се тренутно воде о КиМ захтевају владу која има пун легитимитет и владу пуног капацитета, а не владу која је, како се наводи у саопштењу, ''временски орочена већ приликом формирања''.

''Позивамо све опозиционе политичке актере да се прикључе овој иницијативи и да заједничким напорима доведемо до нових избора, како би свака одлука пред којом се наша држава налази имала пун легитимитет и подршку њених грађана'', поручују из СДС.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести