Амбасада САД: Немамо информације о ангажовању Рајсове

БЕОГРАД: Америчка амбасада у Београду нема информацију о томе да се разматра ангажовање бивше америчке државне секретарке Кондолизе Рајс као специјалног изасланика за Балкан, кажу за Тањуг у тој амбасади.
americka ambasada tanjug
Фото: Tanjug

На питање Тањуга колико су основани написи у медијима о ангажовању Рајсове у својству специјалног изасланика за Балкан и шта би тачно била њена мисија, у амбасади кажу:

"Амбасада нема информације о томе да се разматра ангажовање Рајс за такву позицију."

Истовремено, поводом најава невладиног сектора, попут Атлантског савета, о намери да се САД укључе у дијалог Београда и Приштине и снажније ангажују на Западном Балкану уопште, у Амбасади истичу да су у Америци многе институције свакодневно укључене у јавну дебату о америчкој спољној политици, али да оне немају формалну улогу у обликовању политике владе према Србији или некој другој земљи.

"Многе академске и истраживачке институције у САД укључене су сваки дан у јавну дебату о спољној политици. Такве дискусије су важан део демократског процеса", наводе у америчкој амбасади у одговору на питање Тањуга. 

Како истичу, те дискусије и дебате помажу јавности и креаторима политике да боље разумеју важна питања са којима се суочавају САД и свет.

"Ипак, те академске и истраживачке институције немају формалну улогу у формулисању политике америчке Владе према Србији или према некој другој земљи", закључују америчком дипломатском представништву у Србији.

Извршни потпредседник Атлантског савета Дејмон Вилсон сматра да би САД требало да се ангажују у дијалогу Београда и Приштине, али и да је потребнија активнија улога Сједињених Држава у региону.

Атлантски савет, невладина организација из САД, објавила је данас извештај о новој америчкој стратегији за Балкан, а у њој се предлаже успостављање сталног америчког војног присуства у југоисточној Европи, залагање за "историјско помирење" са Србијом и обноваљање репутације САД као истинског посредника. 

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести