Амерички Сенат: Најважнији БиХ и дијалог Београд-Приштина

ВАШИНГТОН: Два највећа жаришта на Балкану су политичка блокада у БиХ, као и преговори Београда и Приштине, сматра одбор за оружане снаге америчког Сената на саслушању о стању у области безбедности у Југоисточној Европи.
senat, pixabay
Фото: pixabay.com

Учесници су се сложили да је неопходан јачи ангажман САД-а у региону, јер нестабилан и конфликтан Балкан подрива америчку националну сигурност и дипломатско повлачење би било велики амерички пораз.

Како преноси Глас Америке, виши сарадник организације "Центра за анализу европске политике" Јануш Бугајски каже да не може да замисли нови оружани сукоб на Косову и Метохији, али да може бити сукоба у БиХ због, како наводи, "великог руског утицаја на Републику Српску".

Он сматра да ће специјални представник САД-а за Западни Балкан Метју Палмер више бити укључен босанску кризу, него у кризу око Косова и Метохије.

Дејмон Вилсон, извршни потпредседник организације "Atlantic Council", навео је да је Русија мање фокусирана на одржавање свог ограниченог утицаја у региону, а више на нарушавање америчког утицаја - ремећењем процеса интеграција у НАТО и ЕУ.

"Русија има утицај на Србију и самим тим на регион. Одсуство договора подстиче националистичке политичке расправе које успоравају развој демократије у Србији и омогућавају косовским лидерима да избегну тешка питања о управљању. Одлучније окретање Србије ка Европи обезбедиће заштиту која нам је потребна за Босну", навео је Вилсон.

Када је реч о утицају Кине на регион, говорници су се сложили да је економија примарни циљ те земље, која преко Балкана жели да уђе на тржиште Европе.

"Кинеске инвестиције путем иницијативе Појас и пут - великог кинеског програма за инфраструктуру и повезаност - нагло су повећале економски утицај Пекинга у регији", рекао је Давид Шулман, виши саветник Међународног републиканског института.

Он закључује да Кина има користи од регионалне стабилности и не жели да изазива унутарашње поделе, подривање приступа ЕУ или умањење поверења у демократске системе.

EUR/RSD 117.5576
Најновије вести