Шта предвиђа план Приштине за примену Вашингтонског споразума

ПРИШТИНА: Влада привремених приштинских институција усвојила је план за спроводење Вашингтонског споразума о нормализацији економских односа Приштине и Београда, којим се, између осталог, преузима обавеза према којој ће Косово учествовати у активностима “мини-Шенгена”, укључујући следећи састанак лидера и повлачење захтева за чланство у тзв. Косова у међународним организацијама, пренела је Коха.
Putokaz  Beograd, Priština Foto: Youtube/printcreen
Фото: Youtube Printscreen

Међу 16 тачака плана, усвојеног у понедељак, су и спровођење инфраструктурних споразума, измене које се односе на језеро Газиводе, те измена верског закона , како би се "спровела посвећеност премијера Авдулаха Хотија у вези с додатном заштитом Српске цркве", пише Коха, која је данас у штампаном издању објавила цео план.

Под тачком 1 наводи се да су се обе стране обавезале на спровођење споразума изградњи аутопута Ниш - Приштина (Драч - Морина - Приштина - Мердаре - Ниш), а под следећом тачко спровођење договора о железницама.

У Плану се додаје да ће Београд и Приштина сарађивати са САД, а нарочито с Финансијском корпорацијом за међународни развој (ДФЦ) и ЕКСИМ, посебно на реализацији инфраструктурних пројеката, који ће се финасирати углавном из кредита.

Четврта тачка се односи на заједничку, како кажу, "границу" на Мердару и сарадњи на том прелазу, а пета на међусобно признање диплома.

Предвиђена је и енергетска сарадња, која се односи на договорено заједничко коришчење резурса Газивода.


Амерички стручњаци у Приштини због Газивода

У Приштини борави група експерата из САД, поводом тачке Вашингтонског споразума која се односи на акумулацију Газиводе, потврдио је премијер привремених институција у приштини Авдулах Хоти.

Он је рекао да стручњаци из САД истражују све потребне модалитете како би израдили студију изводљивости.

Вест да су амерички стручњаци у Приштини, потврдила је и тамошња америчка амбасада, која је навела да је у понедељак делегација предвођења представницима одсека Стејт департмента за енергетику и с провајдерима за енергију и пословним лидерима дошла, како би разговарали о диверзификацији енергије.

Диверзификација косовских извора енергије - укључујући прелазак на одрживе алтернативе - кључна је за осигурање косовске безбедности и просперитета. Данашње расправе фокусираће се на то како паметно управљање воденим и енергетским ресурсима - широм региона и преко граница - може привући нове инвестиције и резултирати дугорочним економским користима за Косово и Србију, објавила је амбасада на свом Фејсбуку.

Једна тачка Вашингтонског споразума односи се на право заједничког коришћења акумулације Газиводе, а и Београд и Приштина су се сложили да ће радити заједно с одсеком Стејт департмента за енергетику.


У тачки седам говори се о изменама верског закона, као и о једногодишњој обустави кампање за пријем Косова у чланство међународних огранизација.

Предвиђено је предузимање акција и када се ради о примени једногодишњег мораторијума којим Косово неће подносити пријаве за чланство у међународним организацијама.

Министарство спољних послова издаће циркуларно писмо за све институције, да повуку све пријаве и у којем се наводи да се у периоду од годину дана Косово неће пријављивати за чланство у међународним организацијама, стоји у плану који преноси Коха.

МИП издаје инструкцију за све институције, где је потребно да се повуку све пријаве, те у којој се наводи да се у периоду од једне године Косово неце пријављивати у међународне организације, даље се наводи у овом плану.

Такође, обе стране се обевезују да ће пронаћи и идентификовати посмртне остатке несталих, а у вези с тим, Приштина се обавезује да ће наставити ископавање на пет локација: Митровица, Пећ, Подујево, Ораховац и Бистражин, у општини Ђаковица.

Истовремено, наводи се да ће Приштина поднети захтев за ископавања и потрагу за несталим лицима на подручју Рашке области, као и још један захтев о приступу информацијама српској архиви, посебно архиви Југословенске војске.

Иначе, план примене споразума из Вашингтона је израдила Канцеларија за стратешко планирање, у сарадњи са ресорним министарствима, а према упутству премијера привремених институција у Приштини Авдулаха Хотија.

У уводу документа се наводи да ће овај "овакав приступ служити информисању партнера о постигнутом напретку и координацији напора институција за спровођење споразума", наводи Коха, што је јуче рекао и заменик премијера Дритон Сељманај.

Београд и Приштина, уз посредовање САД, потписали су економски споразум 4. септембра у Белој кући.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести