Аметек- нова, велика америчка инвестиција у Србији

БЕОГРАД: Премијер Александар Вучић најавио је нову америчку инвестицију у Србији, компаније Аметек, у наредним данима и захвалио и на томе, али и на дубоком разумевању заменику државног секретара Барајану Хојту Јиу, с којим је данас разговарао. 
vucic ji tanjug
Фото: Танјуг (Зоран Жестић)

"Биће то једна велика и добра инвестиција. Американци долазе због доброг пословног амбијента који имамо у Србији, и у том пројекту ми не дајемо никакве субвенције", навео је премијер, додајући да ће у наредних неколико дана бити отворена хала од 10 хиљада квадрата у којј ће посао добити 500 људи. 

Јиу је захвалио због отвореног и искреног односа који, како је рекао, већ дуго имамо. 

"Нисмо и не морамо увек о свему исто да мислимо и да будемо сагласни, али код њега ценим то што увек и о свему можемо да разговарамо", рекао је Вучић и замолио га да још таквих инвеститора, попут "Аметека", чији је долазак најавио, доведе у Србију. 

Како је напоменуо, поносан је што ће у наредним данима отворити халу Аметека, а нада се и новим америчким инвестицијама. 

Прецизирао је да су имали успешне разговоре о билатералним односима.

Вучић је истакао да је било речи и о питањима у којима нема сагласности , попут питања Косова и Метоихије.

Он је рекао да је америчком дипломати пренео бригу у погледу могућности да Харадинај буде премијер.

Ји: Вучић као председник има јачи легитимитет

Ји честитао је данас премијеру Александру Вучић на избору за председника Србије, истичући да је то веома важно, јер, сматра, то даје још јачи мандат Вучићу да настави реформе и приближи Србију њеном циљу а то је ЕУ и њене институције.

Ји је такође пренео данас Вучићу позив америчког потпредседника Мајкла Пенса да посети Сједињене Државе у наредних неколико месеци.

Амерички дипломата је на заједничкој конференцији за новинаре са премијером и изабраним председником Србије Александром Вучићем навео и да тај избор показује његов успех у свему што је до сада учинио на многим подручјима.


„О набавци оружја и оруђа одлучујемо сами“

Вучић је изјавио да је суверено право Србије да купује оружје и оруђе и поручио да Србија о томе одлучује сама као суверена и независна држава.

Вучић је то рекао на заједничкој конференцији за новинаре са високим званичником Стејт дипартмента за европска и евроазијска питања Хојтом Јиом, одговарајући на питања да ли је у разговору било речи о томе где и од кога Србија купује оружје. 


Он је навео да је Вучић тим радом привукао много инвестиција у Србију, што је омогућило отварање радних места и изразио уверење да ће даљим ангажовањем помоћи да Србија има све већи стандард. 

Ји је додао да САД остају одлучне у томе да пруже помоћ Србији, колико год је то у њиховој моћи, да оствари свој циљ у економском смислу, али и у наставку европских интеграција. 

Вучић:Бесмислице да Хојт Ли не представља званичне САД

Вучић се осврнуо на спекулације у јавности да Хојт Ли не представља актуелну америчку администрацију и истакао да је реч о бесмислицама српских таблоида и појединих аналитичара.

Одговарајући на питање и констатацију Прве телевизије упућено госту из САД да припада бившој америчкој администрацији и да о посетама Балкану није разговарао са државним секретаром Тилерсоном, Вучић је истакао да су га са те телевизије поједини српски аналитичари "саветовали" да са њим не разговара, јер, наводно, представља бившу вашингтонску администрацију.

„То су бесмислице. Са пуном одговорношћу, зато што представљам грађане Србије, примио сам Хојта Јиа, јер је то важно за нашу земљу, не што ми се допада, или што га познајем дуго“, рекао је Вучић.

Ји: САД ће помагати регион на путу у ЕУ,с Русима - јасне црте

САД ће и даље помагати земље региона у њиховим напорима да стекну чланство у ЕУ колико год може, а верујем да ће то чинити и Европа, поручио је Ји. 

Ји је приметио да постоји једна врста нестрпљења по питању интеграција у ЕУ. 

Сам се запитао шта ту могу да ураде САД и Европа, а одговарајући на питање новинара о утицају Русије на овај регион, одговор је потражио у недавним иступима америчког председника Доналда Трампа и његових најближих сарадника Пенса и Тилерсона, а који су рекли да где год могу да се нађу заједничке теме за разговор с Русима - Американци ће разговарати. 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести