Амфилохије: Моја молба и захтев да се сви заједно потрудимо

ПОДГОРИЦА: Митрополит црногорско приморски Амфилохије позвао је данас све у Црној Гори на мир и ослобађање владике Јоаникија, свештеника и грађана.
a
Фото: Youtube Printscreen

"Ако неко треба за нешто да одговара, онда сам то ја", казао је Амфилохије, додајући да позив на мир не упућује први пут, те да је МЦП рачунала да ће похапшени бити ослобођени, али се то није догодило.

Амфилохије је рекао и да је то био разлог за синоћње нереде, јер, каже, нису испоштовали захтев да се ослободе ухапшени.

У синоћњим немирима, додао је, страдили су верници, деца су пребијана у Пљевљима и у исто време чувари реда, што је "трагично за све нас, трагично за Црну Гору, трагично пред светом и Европом".

"Вратимо се једни другима у љубави, без обзира каквих опредељења били у Црној Гори: вјерских, националних, политичких и других", поручио је митрополит.

Замолио је власт да хитно ослободе невиног епископа Јоаникија и његове свештенике који су у затвору и да се прекину деобе и сукобљавања која су, како каже, у Црној Гори присутна не од јуче него још од времена Светог Петра Цетињског, а нарочито након 1945. године, од времена оног савременог братоубилаштва и богоубилаштва.

У поруци објављеној на порталу Митрополије Амфилохије је позвао власт у Црној Гори да престане да злоупотребљава саму себе и органе власти против народа, народ је замолио да својим понашањем не изазива власт него да се заједнички сви потрудимо. "То је моја молба, да не кажем и мој захтев и потреба", поручио је митрополит.

Народу је поручио и да је Црква била и остала са њим, а за литије, које, како је приметио, неки проглашавају политичким, рекао је да немају  везе с политиканством, већ су то "литије народа који се догодио, који се вратио и хоће да се врати жвоту Светог Петра и моштима Светог Василија Острошкога“.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести