АНА БРНАБИЋ РАСПИСАЛА ИЗБОРЕ У БЕОГРАДУ Одржаће се 2. јуна

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић расписала је данас београдске изборе за 2. јун, а Законом о локалним изборима предвиђено је да од дана расписивања локалних избора до дана гласања не може да прође мање од 45 ни више од 60 дана.
1
Фото: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

Изборну листу за одборнике Скупштине града може поднети политичка странка уписана у Регистар политичких странака, коалиција политичких странака и група грађана. Изборна листа подноси се непосредно изборној комисији у писменом и електронском облику на прописаном обрасцу, а најкасније 20 дана пре дана гласања. Након проглашења изборне листе, подносилац изборне листе не може да мења распоред кандидата на изборној листи.

На изборној листи мора бити најмање 40 одсто припадника мање заступљеног пола, тако да међу сваких пет кандидата по редоследу на листи (првих пет места, других пет места и тако до краја) морају бити три припадника једног и два припадника другог пола. Подносилац листе изборној комисији доставља и законом предвиђен број писмених изјава бирача који подржавају изборну листу. За проглашење изборне листе потребно је да листу потписима подржи најмање 3.000 бирача, а бирач може потписом подржати само једну изборну листу.

Изборна комисија доноси одлуку којом утврђује збирну изборну листу и објављује је на веб-презентацији најкасније 15 дана пре дана гласања. Збирна изборна листа садржи све изборне листе са личним именима свих кандидата за одборнике. Редослед изборних листа на збирној изборној листи утврђује се према редоследу којим су проглашене. Изборна комисија у року од 96 часова од затварања бирачких места доноси и објављује за сва бирачка места укупан извештај о резултатима локалних избора.

Број бирача који су гласали утврђује се на основу броја гласачких листића који се налазе у гласачким кутијама. Непосредно по завршетку избора, изборна комисија доставља министарству које је надлежно за локалну самоуправу укупан извештај о резултатима локалних избора. Када је реч о расподели мандата, могу учествовати само изборне листе које су добиле најмање три одсто гласова од броја бирача који су гласали.

Ако ниједна изборна листа није добила три одсто гласова од броја бирача који су гласали, онда све изборне листе које су добиле гласове могу учествовати у расподели мандата. Мандати се расподељују тако што се укупан број гласова који је добила изборна листа која учествује у расподели мандата подели сваким бројем од један до броја одборника који има скупштина. Изборна комисија у року од седам дана од дана објављивања укупног извештаја о резултатима локалних избора решењем додељује мандате кандидатима за одборнике по њиховом редоследу на изборној листи, почев од првог кандидата са изборне листе и издаје уверења о избору за одборника.

Мандат одборника почиње да тече оног дана када је потврђен, а о потврђивању мандата одборника одлучује скупштина на конститутивној седници. Када је реч о изборним листама националне мањине, подносилац може бити само политичка странка националне мањине или коалиција коју чине искључиво политичке странке националних мањина.

Изборна листа националне мањине учествује у расподели мандата и онда када добије мање од три одсто гласова од броја бирача који су гласали. Данас је био последњи рок да председник Народне скупштине распише београдске изборе за 2. јун, будући да Скупштина града није конституисана после избора који су одржани 17. децембра у року од два месеца од објављивања резултата избора.

Наиме, према Службеном листу Града Београда, уколико се не спроведу избори за одборнике или ако се после спроведених редовних избора не конституише скупштина у року од два месеца од објављивања резултата избора, именује се привремени орган, а избори морају да се распишу у року о месец дана.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести