Антић: Сложена ситуација у ЦГ, угрожена основна права Срба

БЕОГРАД: Историчар Чедомир Антић изјавио је данас да је ситуација у Црној Гори изузетно сложена, наводећи да Влада у протеклих годину и по дана није постигла никакве резултате, и да Срби, који чине трећину становништва, немају основна уставна права.
cedomir antic mc.rs
Фото: mc.rs

Сложеност ситуације, како је Антић рекао за Танјуг, нема везе са Уставом Црне Горе, са парламентарним правима и демократским вредностима у које се црногорска власт, садашња, а и претходна, како каже, непрекидо заклињу.

"У Црној Гори постоји јасна воља народа да дође до промена. Та воља је изражена упркос чињеници да је режим тамо био у континуитету на власти 30, односно неки кажу и 75 година. Та воља је исказана, упркос томе ми верујемо да је између 20 и 50 хиљада гласова покрадено на изборима одржаним у августу 2020. године. У таквим условима, владајућа већина је била обавезна да следи вољу народа", рекао је Антић за Танјуг.

Он је додао да владајућа већина то није учинила.

"Делом, то се догодило због притиска САД, а делом и због отпора више десетина хиљада клијената који су зависни од режима Мила Ђукановића. Међутим, постојала је воља народа и 41 посланика да се нешто промени. Онда је под разним уценама, утицајима, испало да највећа коалиција, која је давала премијера, не треба да да министре и они су били проглашавани као неки људи који желе власт. Наравно, свако ко се кандидовао жели да победи", истакао је Антић.

Он је подсетио да је на крају направљена влада која је почивала на мањинској подршци.

"Та влада годину и по дана није постигла никакав резултат, минималне законе је донела, направљен је неки коалициони споразум у којем није битан читав један народ, други по величини у Црној Гори. Под тим условима, та влада је успела да се одржи једно време и сада је у кризи, зато што њене чланице, између осталих и Грађански покрет УРА, желе да направе коалицију са Демократском партијом социјалиста. Дакле, желе мањинску владу у којој су све мањине, сви осим Срба, јер они нити су мањина, нити су већина", казао је познати историчар.

За њега, ствари су врло једноставне, додаје.

"Српски народ чини трећину становништва у Црној Гори, под непрекидним је притиском, има уставна права која су оспорена још од 2007. године. Дајте српском народу права који имају други народи националне мањине, немојте се крити иза рата, ратних злочина који се нису дешавали у Црној Гори. Или, ако су се дешавали, чинио их је бивши режим, дакле, Мило Ђукановић, који никада није осуђен, ни оптужен", рекао је он.

Антић је за то да се српском народу у Црној Гори да оно што имају Хрвати у БиХ или Албанци у Северној Македонији.

"Очекујем да ће ово бити разрешено тако што ће бивши режим и Дритан Абазовић, један човек који је очигледно експонент САД, има једну вуду каријеру, вуду живот, вуду школовање, све вуду... све нејасно... он ће са ДПС-ом да направи неку владу, премостиће до избора", сматра Антић.

Историчар указује шта је за Србе у овом тренутку, како је рекао, јако важно.

"Уколико већ не може да дође до прочишћења, промена у држави која је нажалост пошла ка путу Европске уније вољом империјалних сила, а да није била демократизована, онда макар треба да се спроведу избори. По мом уверењу, ако не постоји воља да се Србима и даље не дају права да имају удео у држави, без обзира на резултате избора, као и Албанци у Македонији, они су у свакој влади...Уколико то не буде тако, онда Срби треба да се боре, као и Срби у БиХ, Хрвати у БиХ, Албанци на КиМ, Албанци у С. Македонији за своју јединицу, прво регионалну, онда и ентитет, а ако то не буде ишло другачије, онда за своју независност", закључио је Антић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести