Антић: Србији важна гасна конекција са Грчком

БЕОГРАД: Политички и економски односи Србије и Грчке на веома високом нивоу са којом ће у будућности ојачати укупну енергетску вредност, рекао је министар рударства и енергетике Александар Антић на састанку са новоименованим амбасадором Грчке у Србији Јоргосом Ђакофотакисом.
antic
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)/Александар Антић

Имајући у виду стратешку географску позицију коју ова земља заузима, као и потребу за диверсификацијом извора и праваца снабдевања гасом, министар је нагласио да је за Србију преко Бугарске важна гасна конекција са Грчком.

"Изградњом интеконектора ИГБ и ИБС, пројеката који су у току, наша земља ће у будућности моћи да се повеже на Јужни гасни коридор, који обухвата Трансанадолијски гасовод ( АНАП) и Трансјадрански гасовод (ТАП), којима тече гас из Азербејџана, али и са планираним грчким терминалом течног природног гаса у Александрополију. На тај начин, увећавањем праваца снабдевања, Србија ће ојачати укупну енергетску безбедност", навео је Антић.

Министар је рекао да је од великог значаја Заједничка декларација о успостављању стратешког партнерства између две земље, коју ће на трећем састанку Високог савета за сарадњу у Атини, потписати председник Србије Александар Вучић.

"Декларацијом је, између осталог, предвиђено и јачање сарадње у области енергетике, диверсификација праваца снабдевања и повезивање гасоводних система две земље, што сарадњу у овом сектору подиже на виши ниво", рекао је министар.

Амбасадор Ђакофотакис потврдио је интерес Грчке за јачање укупних односа две земље, оценивши сарадњу у области енергетике и гасне привреде као стратешки важну. Такође, истакао је и заинтересованост грчке стране за проширење сарадње у области обновљивих извора, пројеката из енергије ветра и соларне енергије.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести