Антиратна акција у Загребу: Злoчини у Олуји - одговорност свих нас

ЗАГРЕБ: Полусатна антиратна акција одржана је данас на Тргу бана Јелачића у Загребу у знак сећања на убијене и протеране током и након војно-полицијске акције (ВРА) хрватских снага "Олуја".
zagreb pixabay
Фото: Pixabay.com

Акција је одржана у организацији неколико удружења цивилног друштва, који су на скупу поручили да су почињени злочини одговорност државе и да треба да буду процесуирани.

Транспарентима "Злочини у Олуји су одговорност свих нас", "Одајмо почаст свим жртвама" и "Национализам убија", Центар за жене жртве рата - РОСА, Центар за грађанску храброст, Иницијатива младих за људска права, Удружење за друштвена истраживања и комуникације - УДИК (Сарајево) и Женска мрежа Хрватске изразили су солидарност са свим жртвама рата и злочина поводом обележавања 27. годишњице ВРО "Олуја".

За време полусатне акције, коју је са стране надзирала полиција, део грађана је протестовао против активиста - неки су сликали транспаренте и разговарали с активистима, неки изражавали негодовање, вадили противтранспаренте, псовали и вређали активисте, називајући их "четничком бандом".

По завршетку акције, Нела Памуковић из Центра за жене жртве рата рекла је да су удружења против државног порицања чињеница и да желе да укажу и упозоре да су убијени "наши суграђани српског етницитета, њихова је имовина покрадена и уништавана, чланови њихових породица су протерани, а повратак им је де факто деценијама онемогућен".

Она је оценила да је несхватљиво, како је нагласила, неодговорно понашање хрватских политичара према суочавању с прошлошћу. "Актуално политичко руководство у Хрватској не показује искреност, понизност и поштовање према жртвама злочина, према људима који су убијени", навела је Памуковић.

Сматрају како суочавање с "Олујом" треба да буде пут помирења и разумевања, "а све док се не суочимо с ратним злоцинима у ''Олуји'' немамо право да упиремо прстом у друге", преноси Хина.

Како је додала Памуковић, друштво утемељено на непризнавању својих грешака из прошлости, нема перспективу мирне будућности.

Памуковић је оценила да протести и инциденти показују да је хрватско друштво и даље подељено.

Ана Гвоздић из Иницијативе младих сматра да то што се многи противе њиховој акцији показује колико је јавност слабо упозната са злочинима који су почињени против цивила, а они упозоравају управо на тај проблем и од институција захтевају да жртвама и друштву омогуће право на истину и правду.

"Очигледно је да људи који су разговарали с нама нису упознати с истином, а још више боли то што код њих осећам невољност да се с том истином суоче", рекла је Гвоздић.

Према проценама удружења, током и након "Олује" убијено је, како тврде, више од 600 цивила и спаљено више од 22.000 кућа, а Хрватску је тада напустило око 150.000 њених грађана, чији је повратак годинама био системски отежаван и онемогућаван.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести