Апел НВО: Одустати од градње пута кроз зону манастира

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Тринаест невладиних организација са Косова и Метохије данас је упутило апел међународној заједници да се онемогући наставак нелегалне градње магистралног пута Дечани-Плав кроз заштићену зону манастира Високи Дечани. 
visoki decani, epa, valdrin xhemaj
Фото: EPA (VALDRIN XHEMAJ)

Они траже хитну реакцију међународне заједнице и притисак на косовске институције да одустану од грубог кршења закона о Специјалним заштићеним зонама. 

Наставак градње овог пута представља још један у и низу удараца за владавину права на Косову, наводи се у саопштењу невладиних организација, потписница апела. 

У допису који је достављен медијима наводи се да арбитрарно кршење закона и коришћење силе, упркос јасном ставу међународне заједнице да то не чине, представља још један доказ да основни постулати на којима су институције Косова требало да буду изграђене, а то је пре свега владавина права, апсолутно не функционишу. 

"Ми се са правом питамо, шта можемо да очекујемо онога тренутка када се међународна заједница повуче са Косова. На који начин ће тада, ослобођена од свих стега влада Косова и косовске институције третирати права невећинских заједница", наводи се у протесту 13 НВО, које позивају и институције у Приштини да одустану од "погубног понашања и врате се на пут дијалога са представницима међународне заједнице и Српске православне цркве". 

У потпису овог апела су: Нова друштвена иницијатива, Центар за заступање демократске културе, Центар за развој људских потенцијала,

Екологика, НВО АКТИВ, НВО За живот, Под срећном звездом Звечан, Санта Марија, Иницијатива за друштвене иновације Звечан, Женско право, Омладински клуб “Wake up”, Омладинско едукативни клуб “Синергија” и Центар за развој жена. 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести