АПВ: Бесповратних 30 милиона динара за 30 брачних парова

НОВИ САД: Млади брачни парови из Војводине, укупно 30 породица, добило је од Покрајине по милион динара бесповратно за куповину сеоских кућа.
b
Фото: Tanjug

Њима су уручени уговори у Покрајинској Влади, која је за ове намене, а по основу Конкурса Завода за равноправност полова, издвојила укупно 30 милиона динара.

Данас је битан дан за војвођанско село, за АП Војводину, а пре свега за вас, 30 младих брачних парова, јер сте имали привилегију да сами бирате кућу у којој ћете да живите, а ми смо ту да помогнемо само у финансијском смислу, поручио је младим брачним паровима покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић.

Он је подсетио да Покрајина пету годину за редом уручује уговоре младим брачним паровима, да је ово шести конкурс, те да је до сада за ове намене издвојено укупно 241 милион динара.

Вулетић је најавио да је планирано да, након ребаланса буџета, до краја године буде расписан још један конкурс за доделу нових 30 уговора.

Ресорни секретар је говорио и о статистичким подацима који показују каква је ситуација у Војводини, када је реч о насељености сеоских насеља.

Од 465 насеља, 52 су градска, а остала сеоска. У 74 сеоска насеља живи мање од 1.000 становника, у 50 мање од 500, у 43 мање од 200, у 13 мање од 100, а у четири чак мање од 50 становника.

И то је суштина и правац деловања Покрајинске Владе у демографском и подстицајном, а пре свега у људском смислу. Да охрабримо људе да живе на селу и да имају кров над главом, рекао је Вулетић.

Директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић каже да је одзив на овом конкурсу био нешто мањи у односу за претходне, те да је разлог штрајк Катастра, у којем су брачни парови морали да преузимају неопходну документацију.

На досадашњим конкурсима укупно 213 породица добило је уговоре, а данас смо уручили нових 30 уговора бесповратних средстава из редовног буџетског програма Завода, рекла је Миловић.

Она је поручила корисницима да им основни путоказ током сакупљања документације буду Правилници Завода и сам конкурсни позив.

Промењен је Правилник, систем бодовања и вредност бодова, што је људе мало збунило. Зато је основни савет корисницима да им основни путоказ у сакупљању документације и за бодовање увек буде Правилник, казала је Миловић.

Поручила је младим брачним паровима да никад не одустају и да ће бити нових конкурса за куповину сеоских кућа у Војводини.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести