АРНО ГУЈОН ОСУДИО ЧИН ФРАНЦУСКЕ Нема поштовања према мртвим српским војницима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поручио је да је померање спомен плоче српским војницима страдалим у ратовима од 1912. до 1918. године на гробљу у Приштини "нешто погрешно што показује да нема поштовања према мртвима, према херојима".
1
Фото: X/printscreen

Он је у снимку објављеном на платформи X оценио да је то „у најбољем случају огромна грешка једног бирократе, у најгорем случају то је политичка порука“, у шта, како је навео, не жели да верује.

Гујон наводи да је та порука, ако је политичка, упућена живима.

- Какву будућност можемо да очекујемо на Косову и Метохији ако онима који су пали за слободу не само Србије, што би већ био довољан разлог да имају свој споменик тамо, него за слободу целе Европе, склањамо спомен плочу да не бисмо наљутили ултранационалисте у Приштини - истакао је он, а пренео Танјуг, и нагласио да је то свакако погрешна порука и да жели да верује да ће се тај однос променити.

- Срби су показали да су веома мирољубив народ који поштује туђе народе, туђе традиције, туђе државе. Ми очекујемо само реципроцитет, поштујте и нас - поручио је Гујон.

Подсетимо, споменик српским војницима страдалим у ратовима од 1912. до 1918. у спомен-парку на приштинском православном гробљу, померен је са централног места уочи обележавања Дана примирја у Првом светском рату, а уместо њега постављена је црна мермерна плоча на којој на француском, српском и албанском пише: „Француским војницима палим на Косову“.

Фрацуска и немачка амбасада у Приштини су након негодовања у српској јавности саопштиле да је споменик „само“ померен и да су „разочаране што је тај гест погрешно протумачен“.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести