Аутор сценариа академије за Дан победе упутио јавно извиње

БЕОГРАД: Диригент Ђорђе Павловић, аутор сценарија свечане академије поводом обележавања Дана победе над фашизмом и нацизмом, упутио је у писаној изјави агенцији достављеној Танјугу извињење свима које су, како је навео, поједини садржаји тог програма узнемирили.
dan pobede
Фото: Tanjug (Strahinja Aćimović)

"Као једини и искључиви аутор сценарија који је у облику свечане академије поводом обележавања Дана победе над фашизмом и нацизмом био изведен 9. маја ове године упућујем извињење свима које су поједини садржаји тог програма са правом узнемирили", навео је Павловић.

Он је додао да је "сценарио рађен по принципу либрета за оперу само што текст није певан него је декламован, а све време је у подлози текла музика, као основ целокупног програма, „натопљена“ меланхолијом-патњом која симболише жал за изгубљеним животима".

Павловић је навео да је на овај начин желео да да један други вид уметничке концепције који је различит од уобичајених.

" Желим да нагласим то да сам, превасходно вођен потребом да основ програма чине дела уметничке музике, а својом несмотреношћу и недовољним познавањем књижевно-историјске материје, у текст сценарија унео и стихове које сам, користећи очито непоуздане интернет изворе, несвесно приписао нашем великом песнику Момчилу Настасијевићу чиме сам без зле намере у забуну довео све који су били укључени у реализацију свечане академије", додао је он.

Павловић је навео да стога упућује извињење државним званичницима присутним на свечаној академији и свима који су поклонили поверење податку садржаном у његовом сценарију да је аутор проблематичних стихова Момчило Настасијевић, учесницима у реализацији програма, члановима породице Настасијевић, као и целокупној јавности.

"Посебно извињење упућујем Дејану Ристићу, члану комисије, као и драмским уметницима Вјери Мујовић, Небојши Кундачини и Лепомиру Ивковићу због тога што су, без своје стварне одговорности, претходних дана у јавности били изложени непријатностима и прозивањима", навео је он.

Павловић је додао да није имао намеру да својим сценаријем изазовем узнемирење јавности и повреди осећања грађана.

"Свестан сам одговорности за учињени пропуст и упућујем искрено извињење", закључио је Павловић у саопштењу упућеном медијима.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести