Бабиш: Српска искуства драгоцена у борби с пандемијом

Председник Александар Вучић састао се са председником Владе Чешке Андрејем Бабишом, са којим је разговарао о ситуацији везаној за борбу против пандемије КОВИД-19, билатералним односима, европском путу Србије, као и о регионалној ситуацији. „Високо уважавамо континуирану подршку Чешке убрзању процеса европских интеграција
Premijer Češke Andrej Babiš  Foto Tanjug/ Sava Radovanović
Фото: Премијер Чешке Андреј Бабиш  Фото Танјуг/ Сава Радовановић

Републике Србије, како билатерално, тако и у оквиру Вишеградске групе и очекујемо да Чешка настави да у оквиру ЕУ утиче да се наши реформски напори адекватно валоризују”, нагласио је Вучић и додао да је пуноправно чланство у ЕУ стратешки спољно-политички циљ наше земље.

Према речима премијерке Ане Брнабић, Србија и Чешка имају одличне, изванредне односе који се одржавају кроз редовне посете и састанке на највишем нивоу. Пренела је да је фокус јучершањих разговора две делегације било здравство, односно борба против коронавируса, те да је тренутно најзначајније питање масовна вакцинација. Каже и да се крајем марта очекује у Београду чешки министар иностраних послова који ће доћи са делегацијом коју ће чинити привредници. Подсећајући да је председник Вучић одликовао чешког председника Милоша Земана, Брнабић је казала да се уговара термин посете председника Вучића Чешкој.

Председница Владе дочекала је чешког колегу испред Палате Србије, уз интониране химне двеју земаља, постројену Гарду ВС и црвени тепих. На београдском аеродрому „Никола Тесла”, Бабиша је дочекао министар спољних послова Србије Никола Селаковић. Високи гост је изразио задовољство посетом Србији и нагласио да је Србија показала озбиљност и одговорност у борби против пандемије ковид-19, чиме је дала пример многим земљама Европе и света. Бабиш је посебно истакао традиционално добре односе Србије и Чешке које карактерише историјска повезаност и пријатељство, словенска блискост и афинитет између два народа, као и солидарност коју смо ми испољили у судбоносним историјским тренуцима.

Вучић и Бабиш су се сагласили да даље јачање билатералних односа који су традиционално добри и пријатељски, без отворених питања, као и одржање интензитета сусрета на највишем и високом политичком нивоу, треба да остане приоритет у даљем раду. Србија жели, подвукао је, да интензивира своје економске односе са Чешком, што укључује и даље повећање трговинске размене.

- Сматрамо да би и поред оствареног резултата спољнотрговинске размене између Србије и Чешке која је у 2020. достигла готово 1,2 милијарде евра, требало наставити са даљом подршком унапређењу економске сарадње и већем приливу чешких инвестиција у нашу земљу- рекао је Вучић. Очекује да ће ЕУ, упркос изазовима са којима се сви суочавамо, наставити са активним спровођењем политике проширења и да ћемо добити потврду да постоји чврсто опредељење за наставак и продубљивање сарадње са нашим регионом. Председник је додао да Србија у потпуности остаје посвећена реформском процесу и европским интеграцијама са јасним циљем пуноправног чланства у ЕУ. Захвалио је Бабишу на посети и посебно истакао подршку наше земље Чешкој у борби против корона вируса.

Премијерка је изјавила да није фер што Србија прошле године није отворила ниједно поглавље у приступним преговорима са ЕУ, те да се нада да ће ова година по том питању бити другачија и додала да Чешка подржава евроинтеграције Србије.

Упитана када очекује отварање нових поглавља, рекла је да је у свим билатералним или разговорима са чешким партнерима на скуповима и конференцијама охрабрена ставом Чешке у вези са европским интеграцијама Србије и целог Западног Балкана. Она је захвалила Чешкој, јер даје огроман подстрек Србији и Западном Балкану да наставе свој ЕУ пут.

- Не само да подржавами чланство Србије у ЕУ, него и учлањење у Шенгенски простор. То би могло да буде једноставно, а пуно се са тим се одуговлачи и требало да да будемо ефикаснији - рекао је Бабиш. Чешки премијер је додао и да су односи две земље добри, а да томе доприносе и српска мањина у Чешкој, те чешка мањина у Србији.”То је културни мост између наших земаља, а пандемија нас упућује да што боје сарађујемо”, рекао је Бабиш.

Премијер Чешке је истакао да је на састанку са премијерком  разговарао о систему вакцинисања у Србији, искуствима српских пријатеља у борби против ковид 19 што је, како је навео, од изузетног значаја за експертски тим који је у Београд дошао са њим. Истиче да је од изузетне важности што су успели да добију информације и стекну представу о томе како изгледа систем вакцинације у Србији. Јуче поподне су Брнабић и Бабиш обишли и пунктове за вакцинацију на Београдском сајму.

Бабиш: Спор компанија није тема за мене

Чешки премијер је изјавио да је упознат са спором Јунајтед медије и Телекома, због сарадње Телекома и Теленора, чији је власник чешки држављанин Петер Келнер. „Наш амбасадор ме је информисао о тој теми. Ако сам добро схватио, ради се о спору између приватних компанија, које би, колико знам, требало да реши Комисија за заштиту конкуренције. То није тема којом би требало да се бавим ја”. Он је додао да нема шта да дода на ту тему, јер је то питање српске стране.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести