Бајден честитао Вучићу Дан државности

БЕОГРАД: Председник САД Џозеф Бајден упутио је писмо-честитку председнику Републике Србије Александру Вучићу поводом Дана државности Србије, 15. фебруара, саопштено је из кабинета председника Србије.
dzo bajden, Tanjug/AP
Фото: Танјуг/AP

"У име америчког народа, упућујем искрене честитке Вама и Вашим суграђанима поводом Дана државности Србије 15. фебруара", каже се у честитки.

Бајден је истакао да, имајући у виду 140 година партнерства двеју земаља, САД остају трајно посвећене унапређењу економске сарадње, регионалне стабилности и демократских вредности.

"И даље остајемо непоколебљиви у подршци циљу Србије у погледу европских интеграција и пружамо вам подстицај да и даље предузимате тешке кораке ка постизању тог циља, укључујући увођење неопходних реформи", навео је председник САД.

Он је посебно истакао подршку САД постизању "свеобухватног споразума о нормализацији с Косовом, који је фокусиран на међусобно признање".

"Снага наших односа темељи се на дубокој историји веза између наших народа који су ратовали као савезници у оба светска рата и ми изузетно ценимо велики допринос који су Срби дали америчком друштву у многим областима. Такође ценимо нашу блиску сарадњу у борби против пандемије ковид-19, док се заједно суочавамо са овим глобалним изазовом без преседана", навео је Бајден.

"Радујем се сарадњи са Вама на продубљивању пријатељских веза између наших земаља и јачању односа између Србије и Сједињених Држава. Вама и народу Србије желим да радосно прославите свој празник“, закључио је председник САД.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести