Балинт Пастор: Сачувати средњоевропски карактер Суботице

СУБОТИЦА: Свечаном седницом локалног парламента у подне Суботица обележава Дан града, 1. септембар, када је далеке 1779. године, одлуком царице Марије Терезије, Суботица добила статус слободног краљевског града.
balint pastor
Фото: Tanjug (J. Pap, arhiva)

На свечаној седници, како је за „Дневник” изјавио председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор, говориће градоначелник Стеван Бакић и др Балинт Пастор, а затим ће бити додељене награда „Почасни грађанин”, чији добитник је Ђула Палфи, оснивач и власник предузећа „Расвета”, и признања „Про урбе” уредници „Мађар соа” Ерики Кабок и лекару-специјалисти епидемиологије др Гордани Кртинић. Свечану седницу ће пратити и пригодан културно-уметнички програм.

Ове године, због поштовања епидемиолошких мера, осим свечане седнице неће бити организоване пратеће манифестације у центру града и Суботица неће имати званице из других градова као у ранијим годинама.

На свечану седницу смо овај пут од гостију позвали само представнике градских установа и републичке и покрајинске посланике који су из Суботице, казао је Пастор.

Додао је да је претходни градоначелник због коронавируса отказао одржавање свечаност поводом обележавања Дана града, али да је накнадно, у договору с новим градоначелником Стеваном Бакићем, донета одлука да се он ипак обележи уз поштовање свих епидемиолошких мера јер, како је Пастор навео, постоји заједничка жеља да се истакне значај 1. септембра за град и његове становнике.


Капитални пројекти

Балинт Пастор каже да су међу приоритетним пословима у Суботици наравно и капитални пројекти, да се заврши оно што је започето, попут позоришта, чија обнова је због пандемије коронавируса у малом закашњењу, али новац је обезбеђен и завршетак радова, како је то Пастор навео, „надохват руке.”

Очекујемо и завршетак два надвожњака изнад обилазнице око Суботице, како је то и обећано. Надвожњаци су важни за пољопривреднике, којима ће олакшати да дођу до својих њива. Од новијих капиталних пројеката бих поменуо завршетак изградње аква-парка на Палићу, навео је Пастор.

Камен темељац за изградњу спа-центра и аква-парка код Мушког штранда на Палићу положен је средином децембра 2018. године, а пројекат заједнички финансирају Република, Покрајина и Град Суботица.    


„Имам добру сарадњу с градоначелником Бакићем. Договорили смо се да ћемо радити тимски, поштујући приоритете. Наш приоритетни задатак је очување вековног карактера Суботице као средњоевропског града, развој месних заједница јер многи само на два километра од центра немају асфалиране улице ни канализацију. Такође је међу приоритетима и поштовање равноправне употребе језика и писама који су у званичној употреби у Суботици“.

Подсетимо, то је прецизно регулисано правним прописима и по Статуту града, у Суботици су у званичној употреби, осим српског језика и ћириличног писма, и језици националних мањина мађарски и хрватски, као и њихово латинично писмо.

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести