Барац: Време је за јединствену Србију која разговара, а не за поделе

Данас живимо изузетно занимљив историјски тренутак, свет се мења, улази у нову фазу груписања и надгорњавања.
2
Фото: Приватна архива

Поделе су све веће и све екстремније, више није дозвољена неутралност, све је мање простора за умерене и помирљиве тонове.

Изузетно компликован међународни тренутак прелива се и на наш регион, а посебно на нашу државу, навео је у свом ауторском тексту правник Срђан Барац.

Важно да разговарамо и да се шаљу поруке јединства и мира

Свакодневно стање страха од оружаног сукоба на нашој територији, на простору наше јужне покрајине Косова и Метохије додатно се искомпликовало у претходном периоду. Тензије у друштву које су се природно нагомилавале, а чини се и вештачки стваране након страшних злочина који су из корена уздрмали наше друштво, довеле су до стања у друштву које лако може да склизне у неконтролисано насиље. Зато је важно да разговарамо и да се шаљу поруке јединства и мира. Није време за поделе на исток и запад, прву и другу Србију, Партизан и Црвену звезду.

Александар Вучић оснива надстаначки покрет за широки корпус људи

Фото: Дневник/ Филип Бакић

Искристалисала се неопходност стварања нових друштвених образаца понашања, нових политика и нових идеја. Председник Републике Србије Александар Вучић схватајући друштвене промене и потребе покренуо је оснивање надстраначког покрета. Покрета који ће ујединити широк корпус људи који су спремни да се боре за напредак Србије, да раде у интересу свих грађана Србије без обзира на страначку припадност или политичка уверења. Не делећи се на исток и запад већ гледати интерес Србије. Упоредо са тим процесом десила се и промена на челу Српске напредне странке која је означила улазак у нову фазу рада.

Вучевић на челу СНС гарант пристојности и посвећености дијалогу

Имајући у виду да је то странка која је окупила у своје редове највећи број људи у досадашњој историји Србије нови председник, Милош Вучевић, има изазован задатак. Чињеница да је баш он изабран за новог председника послала је јасну поруку да је Српска напредна странка посвећена дијалогу, пристојности и константном раду на унапређењу наше државе и друштва. Досадашња постигнућа у његовој богатој каријери говоре нам да ће врло сложен процес спровести квалитетно и брзо и да ће успети да помири друштво у Србији.

Фото: Министарство одбране

Важно дефинисати циљеве – друштвене и политичке

Потребно је што пре отворити широке друштвене и политичке разговоре са циљем дефинисања националних и државних циљева. Важно је да ових дана у свет одлазе позитивне слике из Србије и морамо се сви потрудити да не оду слике насиља које ће сви они који не желе добро Србији и српском народу радо користити против нас. Важно је да покажемо да смо зрело друштво и да заједнички превазилазимо проблеме. Смиривање тензија, дијалог и одлучност око наших националних и државних интереса су кључ успеха у наредним данима.

Срђан Барац, политички аналитичар

 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести