ББЦ: Очекује се да се Трамп повуче из споразума са Ираном

ВАШИНГТОН: Очекује се да се председник САД Доналд Трамп данас повуче из нуклеарног споразума са Ираном и да изнесе јачу стратегију конфронтације, наводе званичници, пише данас Би-Би-Си.
tramp, tanjug ap
Фото: Donald Tramp, foto: Tanjug (AP Photo/Rićard Drew)

Овај потез, како се наводи, не би повукао САД из споразума већ би у наредних 60 дана од тог тренутка, амерички Конгрес доносио одлуку о томе да ли ће се повући тако што ће поново увести санкције Ирану.

Како наводе званичници, државни секретар САД Рекс Тилерсон консултовао се са европским и кинеским колегама, а Би-Би-Си подсећа да је Трамп био под притиском и у својој држави и у иностранству да не одустане од споразума.

У том споразуму са шест светских сила, усвојеном 2015, Иран се сложио да ће зауставити свој нуклеарни програм у замену за смањење санкција.

Амерички конгрес захтева од председника САД да на сваких 90 дана потврди да се Иран придржава свог дела споразума и он је до сада то учинио два пута.

Спекулације које су се појавиле у медијима да би Трамп могао овог пута да одбије да потврди придржавање Ирана споразуму, изазвале су забринутост међу америчким савезницима као и међу неким члановима Трампове администрације.

Обраћајући се почетком месеца пред Сенатом и амерички министар одбране Џејмс Матис истакао је да одустајање од споразума са Ираном није у националном интересу, подсећа Би-Би-Си.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести