Бекман: Свако повезивање БГ и ПР добро ако води нормализацији

БЕОГРАД: Директор Фондације Конрад Аденауер у Београду, Норберт Бекман-Диркес оцењује да су иницијативе за авио повезивање Београда и Приштине, као и преговори око успостављања железничког саобраћаја одличан посао уколико воде ка нормализацији односа између две преговарачке стране, јер је то оно што региону треба.
Direktor Fondacije Konrad Adenauer u Beogradu, Norbert Bekman-Dirkes Foto: Tanjug/video
Фото: Директор Фондације Конрад Аденауер у Београду, Норберт Бекман-Диркес Фото: Танјуг/видео

“Београд и Приштина треба да нађу решење. Ако постоји комуникација, онда је то одлично. Ако постоји разумевање између Београда и Приштине - одлично. Ако постоји отворена железничка линија - одлично. Ако не постоје додатне баријере и контроле - одлично”, истиче Бекман-Диркес за Танјуг и поручује да је заправо то оно што региону треба.

Сматра да су неопходни и добродошли сви преговори који воде "у правом смеру", али упозорава да истовремно "постоје тешки предуслови који чине пут ка проналаску решења захтевним". “Надам се да неће требати пуно времена да се пронађе решење, а ми позивамо све који се баве тим питањем да раде на томе, због добробити грађана у Централној и Југоисточној Европи”, казао је Бекман-Диркес. Коментаришући предстојеће парламентарне изборе у Србији, Диркес је рекао да је добро што су и парламентарне странке и оне ван парламента укључене у дискусију у вези изборних услова.

“Када је реч о изборном цензусу сматрам да је то унутрашње питање Србије" каже он, али напомиње да ипак мање странке треба да буду опрезне по овом питању.

"На први поглед делује веома примамљиво, јер је потребно само три одсто за улазак у Скупштину, али то отвара и питање њихове велике одговорности”, нагласио је Бекман-Диркес.Добро је, каже, ако то подстакне јачу парламентарну дискусију, јер, напомиње, да у овом тренутку нема довољно различитих гласова у парламенту.

Према његовим речима, Фондација Конрад Аденауер посматра процес избора као демократски чин и очекује да услови буду фер.“Разговарамо са политичким странкама и извештавамо јавно све заинтересоване стране у Немачкој о томе шта се дешава”, рекао је Бекман-Диркес, и додао да је Фондација спремна да помогне.

Нагласио је да су избори нуклеус сваке демократије и подсећа да се они спроводе ускоро и у Црној Гори и у Северној Македонији.“Избори су регионални интерес ове године и ми ћемо се и тиме бавити, посматрати их и извештавати о томе”, додао је Бекман-Диркес.

На питање како оцењује иницијативу српског председника о малом шенгену и шансама за његову реализацију, Бекман-Диркес одговара да је то добра идеја, која је добродошла за цео регион, и истиче да она није алтернатива европским интеграцијама.

“Ако ви као возач посматрате границе Србије, ви ћете изгубити много времена, много пара. Зато је веома добро да се реализује идеја о малом Шенгену и да се види њен успех у региону јер то никако не штети процесу европских интеграција. Европске интеграције су други део преговора, и у том смислу, мали Шенген је итекако добродошла идеја”, објашњава Бекман- Диркес. Када је реч о француском предлогу и новој методологији приступних преговора Европске уније, Бекман-Диркес, каже да СЕ ЕУ механизам кроз историју континуирано мењао, али сматра да није најбоља идеја да се мењају услови за приступање Србије и других земаља

“ Једно је француски предлог, а друго је да видимо шта ће представити Европска комсија као нови модел методологије процеса приступања следеће недеље”, објашњава он. Фондација Конрад Аденауер у Србији ће и у овој години, каже, остати посвећена процесу проширења ЕУ и истиче да је то, поред наставка обележавања 30. године од уједињења две Немачке, што је за немачку историју и фондацију веома битан догађај, за фондацију приоритет.

" Имајући у виду француски предлог о новој методологији, дискусија о проширењу постаје спорија, али ми радимо на мотивисању да се размишља о ЕУ, о Европи и о томе да је ЕУ без Србије и без Балкана више немогућа, тако ДА су идеје, процеси који воде Западни Балкан до Европе, до ЕУ једна од најважнијих тема Конрада Аденауера ове године”, закључио је Бекман-Диркес.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести