Бенедикт: Србија граби јако ка чланству у ЕУ

БЕОГРАД: Поводом 9. маја, Дана Европе, данас је у Скупштини града уприличен свечани пријем чији је домаћин био заменик шефа делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт, а присуствовао је премијер и новоизабрани председник Србије Александар Вучић.
benedikt, tanjug rade prelic
Фото: Tanjug (RADE PRELIC)

После интонирања химни Србије и Европске уније, Бенедикт је у пригодном обраћању рекао како се српски народ пре 16 година одлучио за европски пут, а до сада је, каже, на том путу много постигнуто.

"Србија граби јако ка чланству у Европској унији", рекао је Бенедикт и навео да ће Европска унија увек бити на страни Србије.

Подсетивши на историјат Дана Европе, Бенедикт је рекао да је 9. маја 1950. године, само пет година после Другог светског рата, донесена Шуманова декларација, која је требало да обезбеди сарадњу између европских земаља и спречи било какве даље ратове.

"Данас се морамо тога сетити, јер је ово време пораста популизма и национализма", истакао је он.

Последњи избори у Аустрији, Холаднији и Француској, показали су, каже, да таква мишљења ипак нису превладала.

Thumbnail

Foto: Tanjug (RADE PRELIC)

Веома посећеном пријему су, осим новоизабраног председника Србије, поред осталих присуствовали министарка без портфеља задужена за ЕУ интегтације Јадранка Јоксимовић, министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић, шефица преговаравцког тима Тања Мишчевић, градоначелник Београда Синиша Мали, градски менаџер Горан Весић, представници дипломатског кора, политичког и јавног живота.

На данашњи дан, пре 67 година, тадашни министар спољних послова Француске Роберт Шуман представио је свој предлог креирања организоване Европе, познат као Шуманова декларација, која се сматра зачетком онога што је данас познато као Европка унија.

Шуман је предложио стварање наднационалне институције која би управљала индустријом угља и челика, сектором који је у то време представљао основу војне индустрије. Стављањем под контролу овако значајне индустрије, будући рат или сукоб би био незамислив.

Одлука да се баш 9. мај слави као Дан Европе донесена је на самиту лидера ЕУ у Милану 1985.

Институције ЕУ 9. маја отварају своја врата грађанима, а представништва широм света, укључујући и Делегацију ЕУ у Србији, организују активности и скупове намењене грађанима, попут концерата, дебата и посета.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести