Самит у Берлину завршен после пет сати разговора

БЕРЛИН: Самит о Западном Балкану у Берлину завршен је вечерас око 23.00 сата, пет сати након што су се лидери - учесници састали иза затворенбих врата у седишту немачке канцеларке Ангеле Меркел у Берлину.
berlin_sastanak_zb
Фото: Танјуг (Видео)

Радна вечера продужена је, према приштинским медијима, знатно преко предвиђеног времена, јер је француски председник Емануел Макрон, како наводи Коха, инсистирао на напретку на Западном Балкану ка ЕУ. 

Лист пише да се косовски премијер Рамуш Харадинај нашао под снажним притиском да укине таксе на робу из Србије и БиХ, као предусловом за наставак дијалога.

Самит о Западном Балкану у Берлину настављен је вечерас око 21 сат радном вечером, коју су за лидере из региона приредили домаћини састанка, немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон. 

Претходно су током паузе између састанка и вечере, лидери искористили прилику за директну размену мишљења и консултације. 

На фотографијама, које су објављене на Инстраграм налогу "Будућностсрбијеав", председник Вучић и премијерка Ана Брнабић су у разговору са домаћинима скупа, канцеларком Ангелом Меркел и француским председником Емануелом Макроном. 

"Консултације на паузи између састанка", пише уз фотографије. 

На једној од слика у разговору, поред Вучића, Меркелове и Макрона, учествује и албански премијер Еди Рама, као и представници Приштине.

Фото: Танјуг (Видео)

Лидери Немачке и Француске, западно балканске шесторке, Хрватске и Словеније, те високе представнице ЕУ састали су се око 18 часова иза затворених врата седишта немачке канцеларке Ангеле Меркел у Берлину.

Састанак о Западном Балкану, у организацији Меркелове и француског председника Емануела Макрона, има за циљ, према ранијим најавама, поспешивања сарадње на Западном Балкану, а пе свега - проналажење решења за излазак из ћорсокака у којем се налази дијалог Београда и Приштине. 

Осим председника и премијерке Србије, Александра Вучића и Ане Брнабић, састанку присуствују и лидери БиХ, Албаније, Црне Горе, Северне Македоније и представници привремених институција у Приштини.

Скупу, такође, присуствују и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини, као и премијери Хрватске и Словеније, Андреј Пленовић и Маријан Шарец.

Уочи састанка, председник Србије Александар Вучић у Берлину је разговарао са шефицом дипломатије ЕУ Могерини, а након састанка пренео је новинарима да нема велика очекивања од данашњег самита, али да, за разлику од оних који трагају за сензацијом и "ексклузивитетом", Србија не жели сукобе, већ очување стабилности и дуготрајни мир. 

"Очекујем да разменимо ставове, на озбиљан и одговоран начин", рекао је Вучић и најавио шири коментар после самита.

"Много тога бих могао да говорим, али то ћу да сачувам за вечерас. Не желим да правимо било какав политички циркус. Знам да људи траже неку врсту сензације, ексклузивитета, не би ли се направио неки нови сукоб. Ми никакве сукобе не желимо, желимо чување и очување стабилности, дугорочни и дуготрајни мир као најбоље и почетак решавања свих оних проблема који коче све то", рекао је Вучић новинарима у Берлину после састанка са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини. 

Протест против промене граница КиМ, уз заставе Велике Албаније

БЕРЛИН: Док лидери са Западног Балкана, на позив немачке канцеларке Ангеле Меркел и председника Француске Емануела Макрона разговарају у седишту немачке канцеларке о актуелној ситуацији на југоистоку Европе, испред Бундестага, немачког парламента, протестовало је неколико десетина Албанаца против "боснијанизације" Косова.

Фото: Танјуг (Видео)

Носили су пароле којима поручују да су против промене граница Косова, али су истовремено држали заставе Велике Албаније.

Упутили су поруке против размене територија или било ког другог решења које би умањило територију Косова.

Иначе, уочи данашњег скупа у Берлину председник привремених власти у Приштини Хашим Тачи рекао је да тежи да припоји Прешевску долину Косову.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести