Без странаца 26. априла, позван и Вучић

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић најавио је да ће разговори странака које не прихватају посредовање Европске уније у дијалогу о унапређењу изборних услова, почети 26. априла.
skupstina srbije dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Навео је да ће том састанку присуствовати представници Српског патриотског савеза, Српске радикалне странке, Демократске странке Србије и покрета Доста је било, а позив је упутио и председнику Србије Александру Вучићу. Дачић је позвао и остале заинтересоване, посебно оне који не прихватају посредничку улогу европарламентараца, да се прикључе дијалогу.

Консултације посланика Европског парламента, везане за међустраначки дијалог почеле су у понедељак разговором са шефовима посланичких клубова напредњака и социјалиста, док су јуче разговарали са представницима СВМ и ПУПС. Термин за разговор јуче је имао је и Српски патриотски савез Александра Шапића, али је то одбијено, будући да у СПАС-у не желе да учествују у разговорима о изборним условима са странцима. Данас настављају онлајн контакте са Јединственом Србијом и СДПС – ом. Планирано је да консултације са парламентарним странкама трају до 22. априла, након чега ће се, 7. маја, обратити са извештајем поново председнику Скупштине Србије.

Било је најављено да ће европарламентарци разговарати и са ванпарламентарним странкама, одмах након ускршњих празника. Међутим, јуче им је председник ССП Драган Ђилас упутио писмо, поручивши члановима тима ЕП да боље и да не почињу дијалог, уколико му приступају са идејом да се договоре “неке козметичке измене”, истакавши да “неће учествовати на изборима који нису избори”. Према његовим речима, дијалог је последња шанса да се кроз договор о поштовању закона смање тензије у друштву и избегне изливање народног незадовољства на улице, сценарија којем се С СП противи, јер, кажу, носи опасности и потенцијалне жртве. Ако до таквих догађања дође, одговорност ће бити искључиво на власти и онима који је подржавају, поручују из те странке.


СВМ: ЕП неће нудити решења

Посланица СВМ Елвира Ковач изјавила је да европарламентарци у међустраначком дијалогу, неће нудити конкретна решења и оценила да је јучерашњи разговор са њима био отворен. Напоменула је да је на састанку било речи о представљању мањина, медијској стратегији и њеној примени, заштити новинара и осталим документима које је влада усвојила у претходном периоду. Истакла је да посланици ЕП очекују да ће им у мају бити укинута забрана путовања и да су спремни да одмах после тога посете Србију. Према њеним речима, најоптимистичнији распоред је да после појединачних разговора, они почетком маја разговарају са председником парламента. Ковач је казала да је СВМ разговарао са Едуардом Куканом, Кнутом Флекенштајном и Владимиром Билчиком, који је, каже, изразио задовољство што ће бити онлајн присутан на седници Одбора за европске интеграције у Скупштини Србије.

СПС: Дијалог није фонтана жеља

Социјалиста Ђорђе Милићевић је навео да, ако неко сматра да резултат међустраначког дијалога треба да буде некаква прелазна влада која ће да замени Скупштину и владу који имају огромно поверење грађана, то није циљ и боље је да ни не учествују у дијалогу.

- Изгледа да још увек не схватате да ултиматуми не пролазе и да су то схватили и представници ЕП. Дачић је легитимно изабрани председник скупштине, и копредседавајући током међустраначког дијалога. Да ли се то вама свиђа или не, то је ваш проблем, али, морате да схватите да међустраначки дијалог није фонтана жеља - закључио је Милићевић, поводом Ђиласовог писма европарламентарцима.


Посланик СНС Александар Марковић реаговао је тим поводом у парламенту, а цитирајући делове писма указао је да по Ðиласовим речима испада да успех дијалога зависи од тога да ли ће Александар Вучић прихватити њихове захтеве.

- Ђилас може да пожели шта год, да то стави на папир и онда ће свалити кривицу на Вучића. Ово је увертира да се направи атмосфера да изађу на улице, да би опет имали крваве сценарије испред скупштине, а све са циљем да се без подршке врате на власт – упозорио је Марковић, поручујући да је СНС против таквог сценарија, јер са собом носи и друге опасности и потенцијалне жртве. - Када прочитате писмо видите да није само испуњено претњама већ дијалог на коме они инсистирају осуђују на пропаст и представнике власти доводе пред свршен чин представљајући ултиматуме и уцене – примећује Марковић. Подсећа да дијалог представља разговор две стране, а у писму се, каже, види да ће Ђилас за све што направи покушати да оптужи Вучића и СНС. Поводом коментара из писма да је дијалог 2019. године био лажан, Марковић подсећа да је од њихових 17 захтева остварено 15, а преостала два делимично.

- Србија је једина земља у којој се опозиција буни зато што је смањен цензус, а онда свесни да би им то био крај политичке каријере сакрију се иза бојкота и прикрију чињеницу да не могу ни тај цензус да пређу констатовао је посланик СНС, поновивши  да је за СНС дијалог на првом месту где год он да се води. Закључује да ће “оваквим писмима, као и деловањем које ће нас сачекати, покушати да изазову немире како би у хоасу који сами желе да произведу, дошли до власти и наставили бесумучно богаћење”.

Иначе, Ђилас је изразио незадовољство писмом посредника ЕП у међустраначком дијалогу, јер се у њему, каже, величају парламент без опозиције, улога председника скупштине Ивице Дачића, као и резултати из дијалога 2019. године које је назвао “лажним” и без резултата.

Шеф посланика СПС Ђорђе Милићевић констатовао је да се неки опозиционари поново жале Европи на ток међустраначког дијалога, подсетивши да су прошле године одустали од шансе да одмере своје снаге на изборима, те да нико други, осим њих самих, није одговоран за политички фијаско за који упорно настоје да оптуже владајућу коалицију.

- Заборавили су изгледа и то да је прошли циклус међустраначког дијалога вођен уз посредовање ЕП, управо на предлог опозиције, истих оних који се данас жале на све и свашта. Очигледно је да им ништа не одговара, па ни то да се међустраначки дијалог води у парламенту, као и прошли пут. Не одговара им ни пружена нова шанса ни отворена врата - навео је Милићевић, поручујући: “И на то се жале Европи, вероватно мислећи да ће им таква жалба бити усвојена и да ће на власт дођи декретом а не на изборима. Не осваја се демократија силом, како сте то чинили 5. октобра”.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести