БИЛЧИК: Извештај ЕК о проширењу схватити као охрабрење

БРИСЕЛ: Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик изјавио је данас да би све земље у региону требало да теже стварном напретку и да би извештај Европске комисије о проширењу требало да се схвати као охрабрење.
vladimir bilcik, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Он је за Тан‌југ рекао да формулација "ограничени напредак" која се помиње у извештају јесте добра, али и да може да доведе до "промене игре", поготово када се ради о отварању кластера и затварању отворених Поглавља.

Он је казао и да су за европски пут Србије важни и односи са Приштином, и истакао да је то питање већ дуго отворено и да је лопта у рукама Приштине која мора да формира Заједницу српских општина.

"Али лопта је и у рукама Београда да одговорно приђе дијалогу. На жалост догађаји у Бањској нису од помоћи, морамо да знамо све одговоре истраге - шта се догодило, а важно је и шта нуди Србије и будућа влада Србије", рекао је Билчик.

Он је казао и да је предвиђена помоћ ЕУ за регион Западног Балкана у износу од шест милијарди евра велика свота новца, а да Србија као највећа земља у региону може да има велике користи од тог пакета помоћи.

"Постоји доста услова за њега, а један од највећих услова је напредак у дијалогу до кога мора да дође. Од тог новца може да буде доста користи, проширење се вратило у фокус ЕУ институција и Србија има прилику за напредак и зато напредак мора да буде стваран", рекао је Билчик.

Фото: Pixabay

Билчик је рекао и да је у извештају истакнуто да су битне структурне реформе, пре свега по питању слободе медија.

"ЕК је у извештају посебно поздравила промене у РЕМ-у, али остаје отворено питање тржишне конкуренције, зато је напредак важан. Такође, код структирних реформи кључно питање остаје да ли Србија блиско сарађује са нама на пољу усклађивања спољне политике, а поводом бруталне агресије Русије према Украјини. То нам је потребно и то је јасно истакнуто у извештају", рекао је Билчик.

Када се ради о предстојећим парламентарним изборима, Билчик каже да ће се они помно пратити, као и да је битно да буду слободни и фер и да Србија добије репрезентативан Парламент.

"Добро је што нико не прича о бојкоту. Важно је да парламент и будућа влада  остваре пун мандат, да се фокусирају на реформе и да буду спремни да доносе важне одлуке", рекао је Билчик.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести