Билчик: Међустраначки дијалог важан да се бојкот не понови

БРИСЕЛ: Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик изјавио је данас да је међустраначки дијалог важан како се бојкот избора не би поновио.
vladimir bilcik, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Билчик је за ТВ К1 казао да је више пута поновио представницима српске опозиције, који су бојкотовали јунске изборе прошле године да, уколико желе да промене политику, у њој морају да учествују.

"Надам се да ће резултат овог међустраначког дијалог бити веће учешће на наредним изборима од стране проевропских странака", рекао је Билчик.

На питање зашто сматра да ће га сада представници опозиције послушати, Билчик одговара да је сада јасно и онима који су бојкотовали изборе да је једини начин да се чује њихов глас у политици и да мењају политику да учествују у демократским институцијама.

Билчик је навео да је други циљ међустраначког дијалога побољшање услова за политичку конкуренцију, политичку утакмицу у области предизборне кампање, финансирања политичких сранака, у домену медијских слобода и приступа медијима, као и учешћа грађана у јавним институцијама.

Подсећа да је друга фаза дијалога покренута почетком марта са председником Народне скупштине Ивицом Дачићем и додао да се сада одржавају онлајн састанци који су припрема за почетак међустраначког дијалога.

Очекује да ће тај физички дијалог бити одржан на лето или почетком јесени, до када се нада да ће епидемиолошка ситуација бити боља, како би и представници Европског парламента могли да присуствују.

На питање да ли европске посреднике у дијалогу интересују само проевропске странке, Билчик је одговорио да их занимају све странке које желе да имају дијалог.

Билчик је упитан и да прокоментарише Дачићеву изјаву да се европарламентарци "мешају" и у судске процесе у Србији који се не тичу Европског парламента, а реч је о Јовањици, Билчик је рекао да реч "мешање" не би требало да се нађе у вокабулару партнера који верују у дијалог и заједничку будућност.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести