Билчик: Нова фаза међустраначког дијалога 1. марта

БЕОГРАД: Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик изјавио је данас да ће наредна фаза међустраначког дијалога у Србији бити отворена 1. марта, као и да је то важан приоритет за институције ЕУ и напредак Србије на путу европских интеграција.
vladimir bilcik, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Он је за Н1 телевизију појаснио да ће тај састанак бити одржан онлајн и да ће осим њега бити присутни председник Скупштине Ивица Дачић, председник Спољнополитичког одбора ЕП Дејвид Мекалистер и представници ЕП Едвард Кукан, Кнут Фелкенштајн и Тања Фајон.

Према његовим речима, међустраначки дијалог одвија се на позив српских власти и има подршку и председника и Владе и парламента.

"То је важан део евроинтеграција Србије. Наша улога је улога фацилитатора и морамо да разговарамо следеће недеље како даље да радимо. Мислим да ће састанак 1. марта разјаснити ко ће све учествовати у дијалогу", рекао је Билчик.

Он је додао и да је Србији потребна европска будућност и да је убеђен да је једина кредибилна будућност Србије у Европи, те да они који су у то сигурни треба да раде на томе.

Билчик је изразио наду да ће се дијалогом омогућити шири политички разговор на свим политичким странама о бољим условима за изборно надметање.

"За мене је кључни циљ да на наредним изборима све странке које су бојкотовале изборе учествују", рекао је Билчик и додао да је једини начин да се промени политика у Србији пуноправно учешће у демократским институцијама.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине Билчик је рекао да су Србији потребне реформе које захтевају промену Устава, као и да Србија мора да усклади своју спољну и безбедносну политику са ЕУ, а да је важан део тог процеса дијалог са Приштином и нормализација односа.

"То је у интересу свих у региону и у интересу европске будућности Србије. Подржавамо рад Мирослава Лајчака који идуће недеље долази у регион и који ће разговарати о наредним корацика у дијалогу. Тај дијалог има ширу подршку институција ЕУ, укључујући и ЕУ и радујемо се заједничком раду са свима", рекао је Билчик.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести