Билчик затражио од Савета ЕУ отварање поглавља са Србијом

БРИСЕЛ: Известилац Европског парламента за Србију, Владимир Билчик, позвао је данас Савет ЕУ да отвори додатна поглавља са Србијом, а све европарламентарце - да подрже конструктивно залагање српских власти у спровођењу важних реформи у земљи.
vladimir bilcik, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen
Очекујемо више од Србије, али и од ЕУ - суштина је Билчикових закључака и оцена изнесених у нацрту Извештаја о Србији, који је данас представио пред Спољнополитичким одбором Европског парламента.
 
Билчик је поручио да је отварање поглавља ”почетак дугог преговарачког процеса” испуњавања обавеза и прелазних мерила, али и да истовремено може да буде подршка ”политичким променама” када је реч о геополитичким изазовима и реформама на Западном Балкану.
 
Он напомиње да је нацрт његовог Извештаја заснован на четири основне области, од којих је прва опоравак земље од пандемије.
 
”Надам се да ће овај оправак да приближи Србију и ЕУ”, поручио је Билчик.
 
Друга област се тиче реформи и то првенствено у области владавине права.
 
Известилац за Србију у ЕП оцењује да ”политичка криза у Србији из 2019/2020 још увек није завршена” и позива све релевантне политичке факторе у земљи да у потпуности учествују у политичком надметању и демократским институцијама у земљи.
 
Он је нагласио да је ЕП спреман да настави Међустраначки дијалог, чији би резултати требало да се виде ”знатно пре следећих избора” у земљи, заказаних за пролеће 2020. године.
 
”Ценим то што је нова влада усвојила предлог уставних амандмана и поднела га Народној скупштини. Сви знамо колико је тешко променити Устав Србије, али потребна нам је што свеобухватнија промена, с циљем приступања Србије ЕУ”, навео је Билчик.
 
Он је посебно нагласио важност напредовања Србије у области слободе медија и изражавања и изразио забринутост због извештаја о насиљу и претњама новинарима.
 
”Охрабрује чињеница да је нова министарка културе Маја Гојковић повукла све захтеве за покретање судског поступка против медија и новинара и обавештења јавности против одређених медија. Истовремено, Акциони план за спровођење медијске стратегије усвојен је 3. децембра”, каже Билчик.
 
Владимир Билчик је истакао ”континуирано и конструктивно” залагање Србије када је реч о односима у региону, посебно у дијалогу са Приштином, додајући да је нормализација односа између Србије и Косова ”приоритет и предуслов за приступање ЕУ”.
 
”Исто као што од Србије очекујемо више, тако морамо очекивати више и од себе. Ова година је нагласила да европска перспектива није дата. Остали спољни актери, Русија и Кина, користе сваку прилику да повећају свој утицај на регион и Србију”, оценио је Билчик.
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести