Билт: Срби и даље узнемирени због Косовског боја

СТОКХОЛМ: Копредседавајући Европског савета за спољне послове и бивши премијер Шведске Карл Билт упоредио је данас, на Видовдан, осећања Срба и Швеђана поводом Косовског боја и Битке код Полтаве, наводећи да су многи Срби и даље узнемирени због губитака у Косовском боју, а да је тешко наћи неког Швеђанина коме је стало до губитака Битке код Полтаве.
karl bilt, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Билт је на Твитеру поделио илустрације које осликавају Косовски бој и Битку код Полтаве, која се одиграла на данашњи дан 1709. године и која је била преломна битка Великог северног рата, између Русије и Шведске.

"Дан историјских битака. Многи Срби су и даље узнемирени због својих губитака у Косовском боју, али било би тешко да нађете неког Швеђанина коме је стварно стало до губитака код Полтаве, више од 300 година касније", навео је Билт.

Ова објава изазала је и бројне реакције, а највише су се оглашавали Срби и Албанци.

У коментарима на пост Билта на Твитеру, неки од њих истакли су да се ове две битке и осећања народа која се везују за њих не могу поредити. Навели су да се битка код Полтаве одиграла у Украјини, далеко од Шведске и да су Швеђани покушали да изврше инвазију на Русију, док су у случају Косовског боја, османске снаге те које су покушале да изврше инвазију.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести