“Благородна Србија” Вучићу поводом Присаједињења

БЕОГРАД: “Благородна Србија” назив је дела чији су аутори чланови Галерије наивне уметности из Ковачице, а које ће поклонити председнику Србије Александру Вучићу поводом 100 година од присаједињења Војводине Србији.
kovacica prisajedinjenje
Фото: Tanjug (video)

Сликарско платно, површине седам квадратних метара, постављено у холу Палате Србија од 9. новембра, тренутно осликава петнаест “наиваца” из ковачичке Галерије, који су се, како кажу, трудили да различите сликарске изразе склопе у композицију која симболизује рађање и плодност Србије.

”Благородна Србија” дочарава некадашњи живот на војвођанским селима кроз приказе жетелаца у народној ношњи, сеоских домаћинстава, цркава, винограда, поља сунцокрета, али и подсећа како се некада славило и гозбило на банатским салашима. 

У војвођански амбијент на слици укомповани су и симболи Србије јужно од Саве и Дунава попут Ђавоље вароши, Авале, Калемегдана, Копаоника, Старе планине...

Члан Галерије наивне уметности Драго Терзић, који је иницирао идеју о настанку ''Благородне Србије'' каже да дело носи аутентичан печат уметника из Ковачице и да експресивним колоритом исказује оптимизам.

Услови за рад су били одлични, имамо још који дан да завршимо слику. Врло је тешко оријентисати се на тако великом платну, али мислим да смо успели у оном што смо замислисли, каже Терзић и додаје да ће слика прва два месеца бити постављена у Палати Србија, а да ће нова локација бити у међувремену одабрана.

Уметник се нада да ће “Благородна Србија” изазвати похвале домаће јавности, као и да ће се дело допасти Вучићу. 

Сликари Ковачице су познати и и јединствени у свету, а наша жеља била је да оставимо дело у залог нашем председнику, дело које ће представљати нову страницу исписану у историји ковачичке Галерије наивне уметности, наглашава Терзић.

Уметник Павел Поволни, познатији као Јухас, свој печат “Благородној Србији” дао је сликајући винограде који су, како каже, чести мотиви и на његовим ауторским делима. 

Фото: Tanjug (video)

Слика за сада изазива позитивне реакције. Многи застану када пролазе, посматрају како радимо и свима је осмехом на лицу', прича Поволни док потезима четкице нијансира небо на “Благородној Србији”.     

Много ми значи што учествујем у раду на овој слици и што сам изабран међу 15 уметника из наше Галерије, каже Поволни.

Стогодишњица присаједињења Војводине Србији обележава се 25. новембра на дан када је 1918.године Велика народна скупштина у Новом Саду прогласила присаједињење Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести