Блок: Сматрамо да Србија има много да понуди ЕУ

БЕОГРАД: Холандија сматра да Србија има много тога да понуди Европској унији, изјавио је данас министар спољних послова те земље Стеф Блок на заједничкој конференцији за новинаре са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем у Београду.
 Dačić i Blok foto: Tanjug/video
Фото: Дачић и Блок фото: Танјуг/видео

“Подршка Холандије Србији на путу ка ЕУ је битна, а у исто време верујемо да држава мора да буде спремна за приступ. Због тога инсистирамо да се испоштују све реформе и сва правила. У Србији се пуно тога урадило, очекујемо даљи напредак када је реч о владавини права, борби против корупције и слободи медија”, рекао је Блок.

Одговарајући на питања новинара шта ЕУ може да уради да слобода медија у Србији побољша, Блок је казао да се то може ставити као јасан предуслов за улазак у Европску унију.

“Оно што ми као Унија можемо је да то ставимо као јасан предуслов за улазак у ЕУ као и владавину права и борбу против корупције”, рекао је Блок.

Блок је казао да промене у српској економији дају импресивне резултате, наводећи да се то огледа и у трговинској размени између Србије и Холандије која је, каже, већа за седам до 10 одсто и износи око 700 милиона евра.

Он је навео да су холандске компаније врло активне у пољопривреди.

“Европска унија је најважнији партнер и јасно је да Србија припада европској породици”, рекао је Блок који ће се данас састати и са председником Србије Александром Вучићем.

Дачић је изразио задовољство због посете холандског министра спољних послова, посебно зато што је у рпетходног периоду било мало билатералних сусрета.

Он је изразио наду да ће Србија и Холандија имати интензивнији дијалог у наредном периоду, те да би му било драго да Београд посети холандски премијер.

Како каже, за Србију је од приоритетног значаја да успостави што боље односе са Холандијом која је важан економски партнер. “У последњих осам година највише инвестиција је дошло из Холандије, запошљавају више од 15.000 радника у Србији”, рекао је министар.

Дачић је захвалио холандском колеги на подршци по питању европских интеграција Србије коме је, каже, рекао да Србија спроводи реформе због њених грађана, а не само да би испунила услове.

Новинарима је пренео да је на састанку са Блоком било речи и о дијалогу Београда и Приштине што ће бити једна од тема и током сусрета са председником Вучићем

“Србија жели да све билатералне проблеме реши дијалогом и мирним путем. Србија зели компромисно решење у којем неће бити побеника већ да победници буду сви наши народи”, рекао је Дачић.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести