Бо: Нема малигног утицаја Кине на Србију, сарадња обострано корисна

БЕОГРАД: Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо не може, како каже, да препозна малигни утицај њене земље на Србију, о коме говори политички Запад, истиче да јој је тешко да разуме да је добар развој српско-кинеских односа препрека уласку Србије у ЕУ и наглашава да је снажна и стабилна Европа и у интересу Кине.
Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo Foto: Tanjug/video
Фото: Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо Фото: Танјуг/видео

Бо у интервјуу за Танјуг констатује да постоје одређени фактори који не желе добар развој српско-кинеских односа, јер сматрају да то утиче на њихове интересе у Србију и напомиње да развој односа Кине и Србије никада није био усмерен према трећој страни и да је очигледно да је сарадња ове две земље допринела развоју Србије.

Како објашњава Кина никада није тежила за утицајем на унутрашњу и спољну политику Србије, увек је поштовала избор Србије за њену придруживање ЕУ, а уз то, констатује она, многе државе чланице ЕУ имају далеко вечи обим сарадње са Кином у односу на Србију.

"Сарадња Кине и Србије је обострано корисна и у складу са интересима и жељама наша два народа. Уверена сам да ови фактори неће имати велики утицај на односе наше две стране", наводи Бо.

На питање шта види као кључни изазове у даљем развоју српско-кинеских односа, кинеска амбасадорка у Београду каже да је тренутно највећи изазов пандемија.

"Она је утицала на брзину и на динамику реализације пројеката у оквиру наше сарадње, као и на размену људи и комуникацију лицем у лице", каже Бо и тврди да је то први и можда највећи изазов.

Други је, додаје она, како продубити међусобну сарадњу, подстаћи њен квалитет и ефикасности, а у интересу развојних потреба две стране, с обзиром и на постојање, како каже, неких фактори који не желе добар и даљи развој кинеско-српских односа, уверени да то утиче на њихове интересе у Србији.

"Из перспективе пријатељства и сарадње могу да кажем да утицај и Кине и Србије заиста временом све више расте", тврди Бо и додаје да из дана у дан све више Срба жели што више да сазна о Кини, кинеској култури, историји, језику, па чак и о кинеској кухињи, те да све више људи постају корисници српско-кинеске сарадње.

Сарадња Кине и Србије, додаје она, све више доприноси и развоју Србије у различитим областима.

"С друге стране ситуација је иста. Утицај Србије у Кини временом такође расте. Број универзитета у Кини који нуде предмете на српском језику се повећао са једног на седам у протеклих неколико година", објашњава Бо.

Она наглашава да је свеобухватно стратешко партнерство Кине и Србије издржало искушења пандемије и очувало тренд развоја и напретка.

"Кина и Србија се међусобно подржавају и заједнички боре против епидемије чиме смо ми доказали да смо челични пријатељи. Активно унапређујемо нашу сарадњу и она је у многим областима попут изградње инфраструктуре, економије, трговине, телекомуникације и високих технологија остварила значајне резулате што је помогло у економском опоравку наше две земље и потврдило да су Србија и Кина поуздан партнери", објашњава Бо.

Такође похвалила је српске власти за велике напоре у борби против пандемије и додала да су она лично и њене колеге имали интензивну комуникацију у борби против вируса и са председником Србије, премијером, министрима, медицинским стручњацима, али и са привредницима.

"Српска страна на време је осигурала велику количину медицинског материјала и опреме, изградила нове лабораторије и болнице и повећала капацитете за тестирање, за лечење ове болести, а сада и вкацинисање", каже она.

Спрска страна, наглашава Бо, држи се принципа живот пре свега, а стопа смртности од короне у Србију је и даље испод један одсто.

"Ово је за цео свет изузетан резултат, а док се бори против епидемије, српска страна такође одржава и економски и социјални развој и осигурава запосленост. Све ове резултате није лако постигнути", закључује Бо.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести