Боцан-Харченко: Нема трајног решења за КиМ ако је наметнуто

БЕОГРАД: „Немогуће је наметање решења косовског питања споља, а свако такво решење не би могло да буде трајно”, оценио је данас за Спутњик амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.
bocan harcenko
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

„Уопште не мислимо да је могућ неки уговор са неким међународним факторима и другим земљама иза леђа Србије. За нас је најважнији став Београда и потпуни и отворени дијалог са Београдом, који је кључни фактор у целој овој причи”, нагласио је Боцан-Харченко.

Говорећи недавно о једном интервју дневном листу, Боцан-Харченко је нагласио да је о Косову изнео гласно и јасно познати став Русије "и нисам додао и нисам имао намеру да додам нешто ново".

„На насловну страну извучено је из контекста неколико речи. Због тога је дошло да тога да ми тобоже тражимо нову резолуцију, што није случај. Што се Русије тиче, то је прва земља која тражи да се, кад је реч о Косову, поступа по Резолуцији 1244, која остаје у пуној мери на снази”, предочио је он.

„Рекао сам и могу да поновим да ће, кад и ако дође до неког решења, а сматрамо да је могуће само решење две стране без наметања споља, Савет безбедности моћи да потврди ту одлуку путем резолуције, што је уобичајен поступак. Таква потврда Савета безбедности УН је неопходна, поновио је Боцан-Харченко.

Упитан о евентуалном учешћу Русије у дијалогу Београда и Приштине, амбасадор је навео да би, пре било какве одлуке о учешћу у дијалогу, Русија желела да поуздано зна суштину и да је све оно што је већ договорено под окриљем ЕУ присутно на терену, у животу, а не само на папиру”.

„Кључни уговори до сада нису испуњени, а потребно је и да суд у Хагу ради, а не да само прикупља неке податке и ствара привид рада. И наравно, ми мислимо да је дијалог могућ ако желимо реално, трајно, дуготрајно решење које би одговарало интересима Србији и стабилности у региону. То може бити само дијалог на основу резолуције 1244”, казао је Боцан-Харченко.

Боцан-Харченко је нагласио и да између председника Русије Владимира Путина и председника Србије Александра Вучића по питању Косова, као и по свим другим питањима билатералних односа, постоји отворен и искрен, непрекидан дијалог и размена мишљења.

„Наравно, постоји и дијалог на нивоу министара иностраних послова. Све је то на основу потпуног разумевања и поклапања ставова”, закључио је Боцан-Харченко.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести