Боцан Харченко: Русија опредељена за развој партнерства са Србијом

Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан Харченко изјавио је да је Москва чврсто опредељена за даљи развој међусобно корисног стратешког партнерства са Београдом
bocan harcenko
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

БЕОГРАД: Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан Харченко изјавио је да је Москва чврсто опредељена за даљи развој међусобно корисног стратешког партнерства са Београдом, али да тај циљ не укључује "контрапродуктивни задатак" вештачког ограничавања сарадње Србије са другим земљама.

Боцан Харченко је то рекао за "Вечерње новости", а поводом изјаве шефа Бироа за Европу и Евроазију америчког Стејт департмента Филипа Рикера, да ће Вашингтон "наставити да одвраћа руски и кинески утицај у Србији", као и да то укључује и стално подсећање српског руководства да ниједан од тих односа не помаже достизању стратешког циља Србије за улазак у Европску унију.

"Ми не живимо по принципу ''удружити се против некога''. Жалосно је да управо тај задатак бестидно поставља за себе Вашингтон", истакао је Боцан-Харченко.

Он је додао да се раније, у оквиру личних састанака, Филип Рикер, иако су се њихови приступи и тада озбиљно разликовали, трудио да остане пре свега дипломата.

"Запрепашћује лакоћа са којом се сада газе норме узајамног поштовања и здравог разума", оценио је Боцан-Харченко.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести