Бочар очекује велика улагања: Дворац за сву децу Војводине

Заменик председника општине Нови Бечеј Бранко Свиленгаћин каже за „Дневник” да су на недавном конкурсу Покрајинске владе добили новац за два важна пројекта.
1
Фото: Dnevnik.rs

Први, вредан 48,9 милиона динара, тиче се изградње саобраћајнице у Новом Бечеју, у којем је удео Покрајине 30 милиона динара, док се други, вредан 57,6 милиона динара, односи на изградњу фискултурне сале с пратећим садржајима у Бочару, у којем је удео Покрајине 37,6 милиона динара, док остатак, као и кад је први пројекат у питању, финансира локална самоуправа.

Свиленгаћин истиче да им је изградња сале за физичко у месној заједници Бочар и те како важна, као и реконструкција дворца Хертеленди–Бајер.

– Фискултурна сала градиће се у склопу Основне школе „Доситеј Обрадовић” у Бочару – каже Свиленгаћин. – У том месту тренутно нема услова за одржавање наставе физичког васпитања, што је најважније када су деца у питању. Нема услова ни за одржавање неких спортских дешавања, а село има и фудбалски и рукометни клуб. Фудбалери имају стадион, док рукометаши тренирају на отвореном терену.

Фото: Бранко Свиленгаћин

Он додаје да ће макар за тренинге, спортска сала свима значити, а највише деци.

Бочар има више од хиљаду становника ,1.100 гласача по бирачком списку, и стотинак деце.

Свиленгаћин истиче да је дворац Хертеленди на различитој локацији од школе и нове сале и да је то одвојен пројекат, али да је такође намењен деци из целе Војводине.

– У склопу пројекта Хертеленди је изградња једне сале за физичко, која ће бити мања од школске, и предвиђена је за рекреацију за време лоших временских услова – напомиње заменик председника општине Нови Бечеј. – Реконструисани дворац служиће као школа у природи, за ђаке нижег узраста, а доста садржаја биће на отвореном.

По његовим речима, идејни пројекат је завршен, и предата комплетна документација за извођачки пројекат.

– По пројекту, дворац ће изгледати врло модерно и презадовољни смо како су пројектанти урадили посао. Врло се радујемо завршетку радова – казао је Свиленгаћин.

Грађевинска дозвола издата је пре 20 дана. Крајем марта биће расписана јавна набавка и почетком лета очекује се да ће Општина имати уговоре за радове на реконструкцији дворца.

Фото: Dnevnik.rs

Председник Покрајинске владе Игор Мировић најавио је да ће деца узраста од 6 до 11 година, од септембра идуће године имати реконструисани дворац на располагању.

По условима које поставља Завод за заштиту споменика, биће саниран постојећи објекат и дограђен мањи, а планирано је да у једној групи буде смештено више од стотину деце, која ће долазити на једнодневни или тродневни боравак.

– Циљ је да деци приближимо село и културне знаменитости у Банату, Кикинди, Новом Бечеју и околини, а у дворцу ће бити организоване едукације, боравак у природи, одмор и рекреација – најавио је Мировић.

Фото: Dnevnik.rs

Председник општине Нови Бечеј Саша Максимовић напоменуо је да ће реконструкција дворца у Бочару значити економски замајац за тај део Баната.

– Значиће како малом месту, тако и целој општини – рекао је Максимовић. – Оно ће добити нову снагу, и заједно с другим дворцем, Хертеленди–Бајић у том месту, бити покретач тог дела Баната.

Првобитна идеја била је да дворац Хертеленди–Бајер у Бочару, који је некада био душевна болница, постане дом за децу ометену у развоју. Међутим, одустало се од те идеје, те је одлучено да дворац постане нова „Летенка”.

Заменик председника општине Нови Бечеј Бранко Свиленгаћин каже да је реконструкција дворца инвестиција вредна 380 милиона динара.

– Ми смо добили пројекат, а кад почињу радови зависи од новца Управе за капитална улагања АП Војводине, а мањи део радова ми суфинансирамо – каже он, и додаје да се од њиховог новца гради домарска кућица, као и околни трафои. – Бићемо у обавези да санирамо и околину дворца да бисмо могли да сместимо и родитеље деце.

Када је реч о пројекту изградње саобраћајница у Новом Бечеју, ради се о асфалтирању улица које до сада нису асфалтиране.

– То значи да ће људи који су до сада живели у „блату”, где нису могла да приђу кола Хитне помоћи, и где су деца морала у чизмама да иду у школу, сада добити боље услове за живот. Имамо још неасфалтираних улица осим ових обухваћених пројектом, и то нам је задужење за будући период – истакао је Свиленгаћин.

Он је напоменуо да су пројектно спремни и да су издате грађевинске дозволе, само је потребно наћи модел финансирања.

– Приоритет нам је фабрика воде. Пилот-постројење ради у Новом Бечеју и спроводи се анализа на који начин можемо доћи до воде која је прихватљива и испуњава стандарде – казао је Свиленгаћин. – Имамо намеру да конкуришемо за дигитални телерендген за Дом здравља.

Жеље Новобечејаца су и завршетак канализације у делу насеља Шушањ, где је терен изузетно низак те житељи имају проблем и с унутрашњим водама и са спољним, поготово када су обилније падавине те подземне воде буду високе.

– Већ смо радили три пројекта за канализацију у том насељу, вредна близу 60 милиона динара, те је већ доста урађено – каже заменик председника. – Спремили смо добре пројекте и када су у питању атарски путеви, као и изградња атмосферске канализације у Шушњу.


Мост изгубили, а платили

Свиленгаћин каже да су мост који данас стоји у Ади, а око којег су се спориле општине Бечеј и Нови Бечеј, изгубили, а платили.

- Општина Нови Бечеј је платила свој дуг од 27 милиона динара чим је стигла судска пресуда – истиче Свиленгаћин. – Нисмо желели да плаћамо ни на рате, ни одложено, јер је мука око моста већ трајала превише.


Он додаје да им је потребно много новца, те није сигуран у то шта ће од тога успети да реализују, али је важно да имају спремну пројектну документацију. Буyет Општине Нови Бечеј за ову годину износи 600 милиона динара без трансферних средстава. Највећа издвајања из буyета односе се на функционисање рада индиректних корисника, односно јавних предузећа, школа, вртића, Дома здравља.

Фискултурна сала градиће се у склопу Основне школе „Доситеј Обрадовић” у Бочару. Спортска сала ће свима значити, а највише деци(Бранко Свиленгаћин)

Свиленгаћин, и као највећи проблем општине наводи дуг Дома здравља. – Блокада тренутно износи 122 милиона динара, а дуг је и већи, а с две промене кадровског плана и две рационализације, успели смо да Дом здравља не прави нов дуг. Међутим, дуг од 140 милиона, који је затечен, генерише нове проблеме, и за то тренутно немамо решење.

Маша Стакић

Фото: Јелена Ивановић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести