ТЕМА ДНЕВНИКА Дворац Хетерленд у Бочару очекују бољи дани

НОВИ САД: Вест да је Покрајинска влада подржала иницијативу општине Нови Бечеј и прихватила информацију о финансирању реконструкције и доградње дворца Хетерленд у Бочару, поново је покренула причу о најскупљој рушевини у Србији из 2011. године која ће, по свему судећи, коначно бити реконструисана.
heterlend dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Покрајинска влада задужила је Управу за капитална улагања Војводине да спроведе поступак јавне набавке за финансирање израде техничке документације, као и техничке контроле пројекта.

На тај начин подржана је иницијатива општине Нови Бечеј да се изгради нова пројектно-техничка документација, имајући у виду све околности које су пратиле досадашње извођење радова и, посебно, промену намене тог објекта, као и неопходност наставка радова да би се тај објекат, као и досадашња улагања у њега, заштитила од даљег пропадања.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је и раније најавио могућност реновирања дворца. Подсетимо, он је још у години формирања нове покрајинске администрације после пада Демократске странке и Пајтићеве владе, у септембру 2016. обишао дворац Хетерленд у Бочару и најавио да ће се урадити пројекат реконструкције објекта, која ће бити реализована у три фазе. Прва ће бити, рекао је новинарима, утврђивање намене објекта и његово увршћавање у мрежу објеката социјалне заштите, што ће бити учињено у сарадњи с ресорним министарством Владе Србије.

Потом ће, како је навео, уследити конкурс за израду пројекта, а затим ће на основу пројекта бити одређена свота којом ће се финансирати изградња. Мировић је тада указао на то да се ради о дуготрајном процесу и да не треба очекивати да се пројекат брзо реализује. 

„Не желим да причам о ономе што се раније дешавало с тим дворцем јер је то сада ствар правосудних органа, али желим да истакнем да пре свега морамо тачно да одредимо шта желимо с Хетерлендом, ко ће га користити и колико ће људи у њему бити запослено, ко ће финансирати њихов рад да бисмо кренули у реализацију пројекта јер не желимо да изградимо објекат само да бисмо га изградили“, навео је Мировић.

Бивша Покрајинска влада је дворац Хетерленд замислила као највећи центар за рехабилитацију деце ометене у развоју на Балкану, у који је требало да уђе 1.200 деце. За пројекат је тада из буyета Војводине одвојено је 156 милиона динара и 17. марта 2011. године закључен уговор између инвеститора – Општине Нови Бечеј, коју је заступао Миливој Вребалов, извођача фирме „Гарди” власника Игора Ребе и финансијера, тадашњег Фонда за капитална улагања, на чијем челу је био Момчило Миловић. Рок за завршетак радова је био 310 дана, односно 1. јануар 2012. године.

Покрајинска влада подржала иницијативу општине Нови Бечеј и прихватила информацију о финансирању реконструкције и доградње дворца Хетерленд у Бочару

Радови, међутим, не само да нису били завршени до тог рока него нису ни почели и руинирани дворац Тегледијевих из 14. века, који је током историје више пута променио власника, зарастао је у коров и постао стециште голубова. Упркос томе што радови нису били започети, Фонд за капитална улагања је, како се испоставило, у четири наврата 2011. исплатио 81.556.491 динара.

По писању штампе, Фонд је 16. маја исплатио 46.837.693, динара, 2. августа 11.787.470, 17. октобра 8.256.497,42, а 27. децембра 12.769.020 и 1.905.809 динара. И затражено је још, како се испоставило, 2012, када је на место председника општине дошао Саша Шућуревић, који је испричао на конференцији за новинаре да је добио да потпише четврту фазу за радове на Хертеленду, на основу чега је из Фонда требало да буде повучено додатна 53 милиона динара.

„Одмах ми је нешто било сумњиво па сам формирао комисију која је утврдила да нису завршени ни радови из треће фазе, а захтева се повлачење 53 милиона иако посао није урађен“, казао је тада Шућуревић.

Тако су актери случаја „Хетерленд” завршили на суду због незаконитог располагања новцем и његовог присвајања, а хумана идеја о изградњи највећег рехабилитационог центра на Балкану за децу ометену у развоју претворила се у још један „Скадар на Бојани” и у причу која је у новинама пунила странице црне хронике. 

Ержебет Марјанов

МАКСИМОВИЋ: Биће рај за малишане

Фото: Dnevnik.rs

Председник општине Нови Бечеј Саша Максимовић каже за „Дневник” да им је изузетно драго што је Покрајинска влада усвојила у среду њихову иницијативу за обнову дворца Хетерленд и пројекат поверила Управи за капитална улагања.

„ Осим фабрике воде, у последњих 20 година општина Бечеј није имала капиталне инвестиције, а пошто је дворац власништво локалне самоуправе, тражили смо помоћ од Покрајинске владе да бисмо обновили један од пет двораца које има наша општина, што је огроман туристички потенцијал“, каже Максимовић.

Он додаје да су два дворца у државном власништву – Хетерленд и Карачоњи, док су преостала три у поступку реституције и у поседу приватних лица.

Дворац Хетерленд, по Максимовићевим речима, биће по завршетку пројекта, који Управа за капитална улагања тек треба да изради и повери извођачима радова, вишедневни боравак за децу од првог до четвртог разреда основне школе, нешто налик Летенки.

„То нам даје нови правац и нови замах у развоју туризма, али сигурно ће удахнути и живот најмањој месној заједници наше општине, МЗ Бочар, која ипак није толико мала, јер броји око 1.300 становника“, каже председник општине Нови Бечеј. Иако је дворац власништво Општине, целокупан пројекат финансираће Управа за капитална улагања.

М. Стакић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести