Богосављевић: Бојкот избора ће „сахранити“ оне који се на то одлуче

БЕОГРАД: Директор агенције за истраживање јавног мњења "Испос стратеџик маркетинг" Срђан Богосављевић оцењује да је бојкот избора бесмислена одлука која мозе да сахрани политичке партије које се на тај корак одлуче.
srdjan bogosavljevic, mc.rs
Фото: mc.rs

Он за Српски телеграф објашњава и да не постоји начин да странке тиме доведу у питање легалност, а ни легитимитет актуелне власти.

"Бојкот је једна од легитимних варијанти политицке борбе. Већина бојкота о којима сам ја обавестен није дала онај резулта који су они који су прогласили бојкот желели поготово у ситуацији у којој је наш закон јасан. Небитно колико људи изађе, значи што се тиче легалности, било који резултат ће бити легалан. Што се тице легитимитета могао би бити проблем да не постоји скоро нико ко пређе цензус, осим странака на власти или да буде драматицно мали број изашлих", наводи Богосављевић.

Међутим, како он казе, изузетно мали број изашлих би значио да странке које позивају на бојкот имају драматицно велики рејтинг.

"Гледајући податке не видим велику вајду од бојкота, поготово сто би то знацило да ће један део опозиције који се сада мање види у медијима, а који има власт на локалу изгубити власт на локалу и тиме ће легални извори финансирања пресушити", каже Богосављевић.

Он додаје да је тешко замислити да странка не буде четири године на власти, а да преживи, а то је велика опасност коју бојкот носи за опозицију.

Коментаришући то што лидери Савеза за Србију Ðилас, Јеремић и Обрадовић позивају на бојкот, а оне који не пристају оптузују да играју на карту Александра Вучица, Богосављевић оцењује д аје то део легитмне борбе и да је то у овом тренутку најефектиње.

"Напад на оне који неће да иду на бојкот, а који су противници Александра Вучића за њих је добар, јер су свесни да би ти који излазе на изборе могли могли да покупе гласове оних који бојкотују. И онда није глупо дискредитовати са аспекта политицке борбе оне који не желе да раде оно што ви хоћете, али бојкот је ретко у историји био смислен, много чесће је био фијаско", закључује Богосављевић.

Према његовим рецима, бојкот би имао смисла у тренуцима да постоји цензус за број изаслих.

"Кад нема цензуса од 50 одсто уписаних бирача, без који би избори били успесни, а који вас тера да имате 3.400.000 бирача, онда сте у пробелму кад предлазете бојкот", оценио је Богосављевић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести