Болтон: Лидери СРБ и ПР разговарали о размени територија

ВАШИНГТОН: Бивши саветник Доналда Трампа за националну безбедност Џон Болтон изјавио је да је сматрао да вреди покушати разговор о размени територија као могућем решењу за косовско питање, иако је та идеја, како је рекао, "контроверзна за обе стране".
Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton Foto:  Martial Trezzini/Keystone via AP
Фото: Саветник америчког председника за националну безбедност Џон Болтон Фото: Martial Trezzini/Keystone via AP

Он је у интервјуу за америчко Удружење страних новинара рекао да се размена територија помињала као решење у разговорима представника Београда и Приштине и да су представници обе стране још 2018. показали жељу да то питање реше, јер су увидели да нема економског развоја, нити стабиности док се односи не нормализују, преноси Глас Америке.

И мислио сам да вреди покушати, иако је питање за обе земље веома контроверзно. Једна од ствари о којој су разговарали била је могућност размене територија, рекао је Болтон и додао да идеја о размени територија у деловима Балкана, Западне Европе и Немачкој није добро прихваћена јер би размена на једном месту узроковала размену на другом, што се дешавало кроз историју.

Ипак, Трампов бивши саветник сумња да би Европа и такав договор на крају одбацила.

Да ли заиста мислите да би, у случају да су Косово и Србија постигли договор чији би део била размена територија, остатак Европе рекао да то није прихватљиво за њих и одбацили договор две стране? За мене је то незамисливо, рекао је Болтон.

Говорећи о састанку у Белој кући 27. јуна, који је одложен након што је објављена најава оптужице за ратне злочине против косовског председника Хашима Тачија, Болтон каже да на њему није ни требало да дође до споразума.

Наравно, ја сам то посматрао споља, али ми је деловао као прилика за сликање и ништа друго. На крају се ништа од тога није десило, рекао је Болтон.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести