Борељ: Имамо договор да се избегне даља ескалација на КиМ

БРИСЕЛ: Главни преговарачи Београда и Приштине су вечерас постигли договор по којем ће Србија престати да издаје регистарске таблице са називима градова на КиМ, док ће Приштина обуставити даље радње у вези са пререгистрацијом возила, саопштио је високи представник за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ.
Žosep Borelj Foto: Tanjug/video
Фото: Жосеп Борељ Фото: Танјуг/видео

“Имамо договор! Са великим задовољством могу да саопштим да су се главни преговарачи Косова и Србије уз посредовање ЕУ договорили о мерама да се избегне даља ескалација и да се у потпуности концентришу на предлог за нормализацију својих односа”, написао је Борељ на Твитеру.

Додаје да ће позвати две стране “у наредним данима да разговарају о наредним корацима”.

Борељ је захвалио специјалном изасланику за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајцаку на “његовом напораном раду”.

БГ и ПР хитно да се посвете предлогу ЕУ за нормализацију

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ саопштио је да су се Београди и Приштина вечерас, уз помоћ ЕУ, “договорили о мерама да избегну даљу ескалацију и да се у потпуности усредсреде, хитно, на предлог за нормализацију односа, који је овог септембра представила ЕУ као посредник, а који је подржан од Француске и Немачке”.

Борељ објашњава да то значи да ће Србија престати да издаје регистарске таблице са ознакама градова на КиМ, а да ће Приштина обуставити све даље радње у вези са пререгистрацијом возила.

Борељ у саопштењу достављеном медијма додаје да ће “ЕУ обезбедити да се кључна питања и принципи у вези са нормализацијом обрађују у контексту предлога” и додаје да две стране “разумеју да сви претходни споразуми о дијалогу морају бити спроведени”.

Он ће, како је најавио, у наредним данима позвати Београд и Приштину на разговор о наредним корацима у оквиру предлога “са циљем да се представе резултати следеће Специјалне групе за нормализацију са Косовом и следеће ажурирање поглавља 35 за Србију.

“У случају опструкције било које Стране, ЕУ као посредник може прекинути процес”, поручио је Борељ.

Борељ најављује да ће он и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак наставити “да олакшавају процес нормализације односа и редовно обавештавају државе чланице ЕУ и партнере о напретку који су стране постигле”.

Лајчак: Хвала Петковићу и Бисљимију на постигнутом договору

БРИШЕЛ: Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак захвалио је вечерас директору Канцеларије за КиМ Петру Петковићу и главном преговарачу Приштине у дијалогу са Београдом Беснику Бисљимију на постигнутом договору о регистарским таблицама.

“Вечерас захваљујем Бисљими Беснику и Петру Петковићу на њиховом данашњем конструктивном ангажману. И велико хвала Стејт департментуе и америчкој дипломатији на њиховој непроцењивој подршци”, написао је Лајчак на Твитеру.

Жиофре: Договор око регистарских таблица веома добра вест

Шеф Делегације Европске уније у Србији Емануел Жиофре саопштио је данас да је договор Београда и Приштине о регистарским таблицама веома добра вест и додао да се сада обе стране могу фокусирати на “нормализацију односа”.

“Веома добре вести из Брисела. Уз помоћ ЕУ постигнут је договор да се избегне даља ескалација. Сада се дијалог Београда и Приштине може фокусирати на нормализацију односа”, написао је Жиофре у објави на друштвеној мрежи Твитер.

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ саопштио је да су главни преговарачи Београда и Приштинес вечерас у Бриселу постигли договор по којем ће Србија престати да издаје регистарске таблице са називима градова на КиМ, док ће Приштина обуставити даље радње у вези са пререгистрацијом возила.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести