Борел: Преусмеравање новца не значи и губитак за Западни Балкан

БРИСЕЛ: Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борел каже да преусмеравање новца за потребе санације последица пандемије КОВИД 19 не значи да ће земље партнери ЕУ изгубити средства која су им претходно била намењена.
borel
Фото: Tanjug (AP Photo/Virginia Mayo)/Zozep Borel
”Нити једна земља неће изгубити новац који им је претходно био намењен од стране ЕУ због релокације средстава за оно што сада видимо као приоритет. Ниво ЕУ помоћи ће свима остати исти, а сума коју је моће преусмерити свакој од земља зависиће од степена примене програма”, каже Борел.
 
Претходно је комесар за проширење Оливер Вархеји навео да је ЕУ ”идентификовала доданих 290 милиона евра” за помоћ друштвено економском опоравку Западног Балкна након пандемије ЦОВИД19.
 
”ЕУ ће са преко 700 милиона евра подржати борбу против корона вируса на Западном Балкану. За тренутне потребе издвојено је 38 милона евра, 374 милиона евра је преусмерено у оквиру билатералне помоћи, а додатних 290 милиона је идентификовано као помоћ за друштвено- економски опоравак региона”, написао је Вархеји на свом Твитер налогу.
 
У Бриселу објашјашњавају да се средства за помоћ земљама Западног Балкна у борби против ЦОВИД19 преусмеравају из постојећих фондова претприступне помоћи ( ИПА).
 
Када је реч о Србији, наводи се да је земљи на располагање стављно 15 милона евра за тренутне потребе сузбијања ЦОВИД19, а да ће 78,4 милиона евра бити преусмрено за ублажавање друштевно-економских последица пандемије.
 
Као пројекти са којих су се средстав ИПА помоћи преусмерила наводе се изградања међугасног конектора између Бугарске и Србије ( 49, 6 мил евра) и изградња фабрике која за призводњу енергије користи климатски чисту биомасу.
EUR/RSD 117.1309
Најновије вести