Борел: Радићемо заједно са САД на дијалогу БГ и ПР

ПРИШТИНА:  Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борел изјавио је након састанка са председником Привремених институција у Приштини Хашимом Тачијем да ће ЕУ посредовати у дијалогу измеду Приштине и Београда, без надметања са специјалним изаслаником за дијалог Београда и Приштине америчког председника Доналда Терампа, Ричардом Гренелом.
Žozep Borel i Hašim Tači Foto: Tanjug/video
Фото: Жозеп Борел и Хашим Тачи Фото: Танјуг/видео

Према његовим речима, Американци имају пуно посла, Блиски Исток, Северну Кореју, Косово и Метохију."Ја се не такмичим са Американцима, радићемо заједно и неће бити подела. Нисмо овде да би смо се међусобно оптуживали. Вероватно нисмо довољно гласни, али смо веома укључени у то", рекао је Борел,

Он је додао да није његов посао да убеди пет држава чланица ЕУ да признају косовску независност."Није мој посао да убедим пет држава да признају Косово. Овде представљам ЕУ. Нећемо наметати никакав споразум", додаје он.Европски комесар је навео и да ће сарађивати са специјалним изаслаником америчког председника Доналда Трампа Ричардом Гренелом.

Борел је истакао да, како је навео, Европска унија није потпуна без западног Балкана."За мене ЕУ није комплетна без западног Балкана. Стабилност у региону је у нашем интересу, јер не можемо дозволити поделе и сукобе на Балкану", навео је Борел.

Према његовим речима, требало би да нова влада у Приштини буде формирана што пре а, како је рекао, Тачи га је обавестио да ће се то десити врло брзо. Он је навео и да не може да обећа када ће Приштини бити омогућена визна либерализација, јер то зависи од држава чланица ЕУ.

"Косово је испунило све услове и крајње је време да наставимо и завршимо са техницким захтевима. Подржали смо Косово. Уложили смо милионе. Данас ћемо им понудити 75 милиона евра за смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште", додао је Борел.

Тачи је истакао да је од виталног значаја да је ЕУ јединствена у односу на дијалог измеду Београда и Приштине, али и да мора постојати координација измеду САД и ЕУ. Према његовим речима, специјални изасланик Гренел је "урадио огроман посао".

"Коначни споразум је од виталног значаја за западни Балкан", рекао је Тачи.Он је пренео да је у разговору са Борелом изразио разочарање због недостатка визне либерализације и оценио да је ЕУ направила стратешку грешку тиме што није либерализовала визе за Косово.

"То кочи будућност Косова. С Борелом се надам да ће се овај приступ хитно променити", каже он.

Ракић са Борелом: СЛ неће кочити формирање институција

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Председник Српске листе Горан Ракић састао се данас у Приштини са Високим представником Европске уније за спољне послове Жозепом Борелом, саопштила је данас СЛ и поздравила долазак Борела, верујући да ће он својим ауторитетом дати значајан допринос нормализацији односа Београда и Приштине.

"На састанку, Ракић је истакао да је Српска листа добила подршку грађана како би заштитила њихова права и борила се за унапређење услова у којима српски народ данас живи", наводи СЛ и додаје:

"Српска листа неће стајати на путу формирању институција, како би се што пре укинуле таксе и наставио дијалог, али ће захтевати и поштовање права српског народа", закључено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести