Борељ: Радимо на обнови дијалога, нарочито са Косовом

БРИСЕЛ: Високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ изјавио је данас да ће са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком наставити да ради на обнављају дијалога Београда и Приштине, али и навео да Косово показује "више неспремности да учествује у томе".
1
Фото: Танјуг/Пеђа Вучковић

"Поздрављам спремност Србије да учествује у дијалогу и желим да јасно ставим до знања Косову да дијалог не постоји само ради Косова, него зато што је круцијалан за напредовање на ЕУ путу", рекао је Борељ на питање постоји ли неки инструмент ЕУ да се Приштина врати за преговарачки сто.

Он је рекао да ће са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком наставити са припремама за обнављање дијалога у Бриселу, али само, како каже, ако су обе стране спремне да се договоре о позитивним резултатима, и да покажу резултате.

"Радићемо са Лајчаком на томе, а посебно у погледу Косову, које показује више неспремности да учествује у томе", рекао је Борељ.

Он је поновио да ће Лајчак са представником САД прво следеће недеље ићи на Косово, како би се, каже, залагао за обнављање дијалога.

Важно да Србија настави свој напредак на ЕУ путу

Жосеп Борељ, после састанка Савета за стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије изразио је наду да ће Србија наставити свој напредак на ЕУ путу, уз констатација да је тренутно тај напредак у замаху, те навео да ће о даљем ритму напретка у претприступним преговорима одлуцивати напредак у спровођењу реформи и дијалогу Београда и Приштине.

"Важно је да Србија сада примени неопходне реформе укључујући законе из области владавина права и слободу медија. Те рефроме нису битне због нас у Бриселу већ због бољег квалитета политичцког и демократског живота у Србијии. Важне су за грађане у Србији како би имали боље гаранције својих права, јачу демнократију, ефикасније правосуђе и борбну против организованог криминала и корупције и да се генерално осигурају боји стандарди живота", поручио је Борељ

Шеф дипломатије ЕУ каже да су током састанка Савета за стабилизацију и придруживање свеобухвано размењени ставови о односима ЕУ Србије, прегледан напредак Србије у евроинтеграционим преговорима и дефинисани задаци који предстоје на ЕУ путу земље.

Борељ је посебно нагласио добру сарадњу ЕУ са Србијом у области безбедности и захвалисо се на доприносу Србије Мисијама и операцијама Уније .

"Видели смо да је ускалђивање Србије за спољном и безбедносном политиком ЕУ порасло и надамо се да то означава одржив тренд подржан конкретним акцијама", поручио је Борељ.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, Жосеп Борељ је поздравио спремност Србије да се ангажује у том процесу и позвао обе стране да примене договоре који су већ постигнути, али и daobeybede услове за наставак дијалога и суздрже се од, како је рекао, једностраних акција и реторике.

"Потребан је брз напредак у процесу нормализације односа Београда и Приштине како у погледу примене већ постигнутих споразума тако и у напредовају ка правноонавезујућен свеонухватном споразуму", рекао је Борељ.

Шеф дипломатије ЕУ је закључио да ће напредак у области влалдавине прва и фундаменталних права и нормалзација односа са Косовом одредити укупну брзину приступног процеса Србије.

На крају конфренције за медије Борељ је поручио да у Европи нема места за оне који поричу генцид нити за глорификацију ратних злочина и злочинаца као ни за оне који подржавају подривање територијаног интегритета сопстеве земље, прете регионалној стабилности и у супротности су са ЕУ вредносима и аспирацијама.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести